Do góry

Przekąski Przepis na:

Bataty pieczone

Bataty pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4813

Dodano:

Odsłon: 9240

Bataty upieczone z rozmarynem i tymiankiem dobrze smakują bez żadnych dodatków, ewentualnie tylko z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku. Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów w formie dużych frytek.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, gdy zaś skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć.
    Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 x 1 cm.
    Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami.

  2. Przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania.

  3. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy zapach pieczonych batatów.

  4. Takie frytki najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w jogurcie naturalnym lub w łagodnym majonezie, zbyt intensywny sos przytłumi słodki smak batatów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń