Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 741
Dodano: 29.11.2010
Odsłon: 15849
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto:
z drożdży,odrobiny mąki,cukru i 1/3 szkl. ciepłego mleka zrobić zaczyn i poczekać,aż wyrośnie,masło roztopić;
z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,kiedy wyrośnie jeszcze raz wyrobić,jeżeli jest zbyt rzadkie,podsypać odrobiną mąki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Farsz:
mięso doprawić wszystkimi przyprawami (oprócz cukru) i usmażyć na rumiano z łyżką oleju,przełożyć do miski i wymieszać z połową startego,żółtego sera;
por pokroić w półkrążki i wrzucić na tą samą patelnię z łyżką margaryny i dodać cukier,kiedy się zeszkli doprawić wegetą i pieprzem do smaku,zdjąć z patelni do osobnej miseczki starając się tłuszcz zostawić na patelni;
pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tej samej patelni przyprawiając do smaku wegetą (cała woda z pieczarek musi wyparować!) odłożyć do trzeciego naczynia.
Przygotowanie do pieczenia:
wyrośnięte ciasto rozciągnąć na papierze pergaminowym (najlepiej robić to natłuszczonymi dłońmi) do dwukrotnej wielkości blaszki,w której będzie się piec;
na ciasto równo wyłożyć mięso,zostawiając ok dwucentymetrowy margines;
na mięso wyłożyć pieczarki,również zostawiając margines;
na końcu,na długość ciasta,pośrodku wyłożyć por.
Pomagając sobie papierem pergaminowym złożyć dłuższe boki ciasta i skleić je (tak,jak w roladę); przenieść ciasto z papierem do blachy (ja używam takiej do pieczenia ciast - 25x40 cm); górę ciasta nakłuć gęsto szerokim nożem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min (bez termoobiegu!) ,jeśli się zbytnio rumieni,przykryć na trochę papierem pergaminowym;
pod koniec pieczenia posmarować wierzch ciasta cienko ketchupem,albo sosem pomidorowym i posypać resztą startego sera. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

madzia23r 13 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
Robiłam i wyszlo super , a najbardziej smakowało męzowi:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

EwwRaa 15 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo mnie cieszy,że nie tylko nam smakuje pikantny drożdżowiec :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

tibidabo 27 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Pyszne!!! Drożdżowiec wszystkim smakował . Czytając komentarze dodam tylko, że można śmiało odgrzewać.:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

EwwRaa 04 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze :) U mnie drożdżowiec nie miał szans ostygnąć - pożarty został natychmiast :)))2 Kto głosował? | Odpowiedz

EwwRaa 04 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ups... Boschka - nie próbowałam... :( ...ale jeśli będziesz odgrzewać,daj znać,jak to wychodzi :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Boschka 02 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda cudnie... a czy można odgrzewać kilka razy?3 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Dla tego smaku, wyglądu i z pewnością cudnego zapachu, pomimo milionów kalorii, zdecydowanie do wykonania. :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

edyta070407 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
super....dosyć oryginalne....do ulubionych.....3 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
to musi być pyszne,rewelacyjny pomysł3 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
To może być bardzo ciekawe w smaku. Przy najbliższej okazji wypróbuję, a naradzie do ulubionych.3 Kto głosował? | Odpowiedz