Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4382
Dodano: 15.03.2008
Odsłon: 10338
Ziemniaki umyć, obrać cienko, a następnie pokroić najpierw w plastry, a potem w słupki. Tak przygotowane ziemniaki jeszcze raz umyć i starannie osuszyć w lnianej ściereczce. W dwóch naczyniach rozgrzać olej. Prawidłową temperaturę tłuszczu sprawdzaj wrzucając do niego jedną frytkę - powinno to spowodować gwałtowne bąblowanie oleju:) Do pierwszego naczynia na silnie rozgrzany olej wrzucaj partiami frytki i smaż około trzech minut. Gdy na powierzchni ukażą się pęcherzyki, wyjmij i włóż do drugiego naczynia z bardzo mocno rozgrzanym olejem i również krótko smaż. Zrumienione frytki wybrać łyżką cedzakową, osączyć na bibule, wyłożyć na ogrzany półmisek i oprószyć solą. Podawać gorące:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

matylda 16 marca 2008Zgłoś do usunięcia
Elifia dodała 48 przepisów, a Ty? Nie wszystkie z nich są tak oczywiste jak ten...1 Kto głosował? | Odpowiedz