Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki najchętniej jadane są przez dzieci, są ulubionym dodatkiem do krótko smażonych mięs bez sosu. Oczywiście równie smakowite są z majonezem czy z ketchupem:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 982
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9343
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10892
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4858
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 982
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9343
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1389
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać cienko, a następnie pokroić najpierw w plastry, a potem w słupki. Tak przygotowane ziemniaki jeszcze raz umyć i starannie osuszyć w lnianej ściereczce. W dwóch naczyniach rozgrzać olej. Prawidłową temperaturę tłuszczu sprawdzaj wrzucając do niego jedną frytkę - powinno to spowodować gwałtowne bąblowanie oleju:) Do pierwszego naczynia na silnie rozgrzany olej wrzucaj partiami frytki i smaż około trzech minut. Gdy na powierzchni ukażą się pęcherzyki, wyjmij i włóż do drugiego naczynia z bardzo mocno rozgrzanym olejem i również krótko smaż. Zrumienione frytki wybrać łyżką cedzakową, osączyć na bibule, wyłożyć na ogrzany półmisek i oprószyć solą. Podawać gorące:)