Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki najchętniej jadane są przez dzieci, są ulubionym dodatkiem do krótko smażonych mięs bez sosu. Oczywiście równie smakowite są z majonezem czy z ketchupem:)
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 161
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2672
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 46
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 213
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 620
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 161
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2672
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 46
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 213
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 620
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać cienko, a następnie pokroić najpierw w plastry, a potem w słupki. Tak przygotowane ziemniaki jeszcze raz umyć i starannie osuszyć w lnianej ściereczce. W dwóch naczyniach rozgrzać olej. Prawidłową temperaturę tłuszczu sprawdzaj wrzucając do niego jedną frytkę - powinno to spowodować gwałtowne bąblowanie oleju:) Do pierwszego naczynia na silnie rozgrzany olej wrzucaj partiami frytki i smaż około trzech minut. Gdy na powierzchni ukażą się pęcherzyki, wyjmij i włóż do drugiego naczynia z bardzo mocno rozgrzanym olejem i również krótko smaż. Zrumienione frytki wybrać łyżką cedzakową, osączyć na bibule, wyłożyć na ogrzany półmisek i oprószyć solą. Podawać gorące:)