Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki najchętniej jadane są przez dzieci, są ulubionym dodatkiem do krótko smażonych mięs bez sosu. Oczywiście równie smakowite są z majonezem czy z ketchupem:)
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 85
Wciąż przepyszny ale lżejszy.
Odsłon: 568
Lekka woda aromatyzowana malinami, bez smaku cukru.
Odsłon: 71
Polecam na rodzinny obiad.
Odsłon: 85
Wciąż przepyszny ale lżejszy.
Odsłon: 568
Lekka woda aromatyzowana malinami, bez smaku cukru.
Odsłon: 71
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać cienko, a następnie pokroić najpierw w plastry, a potem w słupki. Tak przygotowane ziemniaki jeszcze raz umyć i starannie osuszyć w lnianej ściereczce. W dwóch naczyniach rozgrzać olej. Prawidłową temperaturę tłuszczu sprawdzaj wrzucając do niego jedną frytkę - powinno to spowodować gwałtowne bąblowanie oleju:) Do pierwszego naczynia na silnie rozgrzany olej wrzucaj partiami frytki i smaż około trzech minut. Gdy na powierzchni ukażą się pęcherzyki, wyjmij i włóż do drugiego naczynia z bardzo mocno rozgrzanym olejem i również krótko smaż. Zrumienione frytki wybrać łyżką cedzakową, osączyć na bibule, wyłożyć na ogrzany półmisek i oprószyć solą. Podawać gorące:)