Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy, sprawdzony przepis na chrupiące frytki z batatów
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5369
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47820
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165680
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5369
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47820
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165680
Składniki
Dokładne wykonanie na filmie poniżej :) Obierz batata ze skórki, umyj i pokrój na paski – przyda się porządny nóż, bo słodkie ziemniaki są twardsze niż żółte. Osusz frytki za pomocą ręcznika papierowego. Zmieszaj słupki ziemniaków z oliwą, mąką i przyprawami, dodaj sok z cytryny i zetrzyj skórkę na tarce. Tak przygotowane frytki najlepiej jest zostawić na 30 minut przykryte folią spożywczą, aby smaki się ze sobą połączyły jeszcze lepiej, ale nie jest to konieczne. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i wrzuć bataty. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 – 25 minut. W trakcie pieczenia warto zamieszać je, aby były równomiernie upieczone.