Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki ze słodkich ziemniaków z piekarnika

Frytki ze słodkich ziemniaków z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 95

Dodano:

Odsłon: 5180

Najlepszy, sprawdzony przepis na chrupiące frytki z batatów

Składniki

  • 1 duży batat (350g)
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok i skórka z połówki cytryny / limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki suszonego czosnku
  • Pół łyżeczki papryki czerwonej
  • Pół łyżeczki pieprzu
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dokładne wykonanie na filmie poniżej :)

    Obierz batata ze skórki, umyj i pokrój na paski – przyda się porządny nóż, bo słodkie ziemniaki są twardsze niż żółte. Osusz frytki za pomocą ręcznika papierowego. Zmieszaj słupki ziemniaków z oliwą, mąką i przyprawami, dodaj sok z cytryny i zetrzyj skórkę na tarce. Tak przygotowane frytki najlepiej jest zostawić na 30 minut przykryte folią spożywczą, aby smaki się ze sobą połączyły jeszcze lepiej, ale nie jest to konieczne.

    Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i wrzuć bataty. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 – 25 minut. W trakcie pieczenia warto zamieszać je, aby były równomiernie upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń