Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy, sprawdzony przepis na chrupiące frytki z batatów
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14074
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1621
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16026
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6447
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14074
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1621
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16026
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6447
Składniki
Dokładne wykonanie na filmie poniżej :) Obierz batata ze skórki, umyj i pokrój na paski – przyda się porządny nóż, bo słodkie ziemniaki są twardsze niż żółte. Osusz frytki za pomocą ręcznika papierowego. Zmieszaj słupki ziemniaków z oliwą, mąką i przyprawami, dodaj sok z cytryny i zetrzyj skórkę na tarce. Tak przygotowane frytki najlepiej jest zostawić na 30 minut przykryte folią spożywczą, aby smaki się ze sobą połączyły jeszcze lepiej, ale nie jest to konieczne. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i wrzuć bataty. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 – 25 minut. W trakcie pieczenia warto zamieszać je, aby były równomiernie upieczone.