Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy, sprawdzony przepis na chrupiące frytki z batatów
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16780
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 307
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 822
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23294
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16780
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 307
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 822
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23294
Składniki
Dokładne wykonanie na filmie poniżej :) Obierz batata ze skórki, umyj i pokrój na paski – przyda się porządny nóż, bo słodkie ziemniaki są twardsze niż żółte. Osusz frytki za pomocą ręcznika papierowego. Zmieszaj słupki ziemniaków z oliwą, mąką i przyprawami, dodaj sok z cytryny i zetrzyj skórkę na tarce. Tak przygotowane frytki najlepiej jest zostawić na 30 minut przykryte folią spożywczą, aby smaki się ze sobą połączyły jeszcze lepiej, ale nie jest to konieczne. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i wrzuć bataty. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 – 25 minut. W trakcie pieczenia warto zamieszać je, aby były równomiernie upieczone.