Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy, sprawdzony przepis na chrupiące frytki z batatów
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 700
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 319
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 190
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 720
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 700
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 319
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 190
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 720
Składniki
Dokładne wykonanie na filmie poniżej :) Obierz batata ze skórki, umyj i pokrój na paski – przyda się porządny nóż, bo słodkie ziemniaki są twardsze niż żółte. Osusz frytki za pomocą ręcznika papierowego. Zmieszaj słupki ziemniaków z oliwą, mąką i przyprawami, dodaj sok z cytryny i zetrzyj skórkę na tarce. Tak przygotowane frytki najlepiej jest zostawić na 30 minut przykryte folią spożywczą, aby smaki się ze sobą połączyły jeszcze lepiej, ale nie jest to konieczne. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i wrzuć bataty. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 – 25 minut. W trakcie pieczenia warto zamieszać je, aby były równomiernie upieczone.