Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest tak proste. że byłam je wstanie zrobić nawet na praktykach z geodezji ;) a co najważniejsze jest przepyszne.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 631
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 440
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1557
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 631
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 440
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1557
Składniki
Jabłka obieramy trzemy na dużych oczkach. Czekamy aż puszczą sok. Nadmiar odlewamy lub wypijamy. Do jabłek dodajemy cukier cynamonowy oraz jeden kisiel cytrynowy.
Do jednej miski wsypujemy mąkę z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, dwa jajka w całości. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i samo odejdzie od ręki.
Dzielimy ciasto na dwie części i obydwie wkładamy do zamrażalnika aby nam stwardniały. Należy pamiętać aby o nim nie zapomnieć.
Jedną część wykładamy foremkę. układamy jabłka i wierzch również zakrywamy ciastem. Ja osobiście nie rozwałkowuje ciasta: albo formę wyklejam ciastem albo ścieram je na tarce.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50min. Najpierw ustawiamy na dół piekarnika a po jakiś 30 minutach dajemy górę dół