Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest tak proste. że byłam je wstanie zrobić nawet na praktykach z geodezji ;) a co najważniejsze jest przepyszne.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 728
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2819
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 728
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2819
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 932
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Składniki
Jabłka obieramy trzemy na dużych oczkach. Czekamy aż puszczą sok. Nadmiar odlewamy lub wypijamy. Do jabłek dodajemy cukier cynamonowy oraz jeden kisiel cytrynowy.
Do jednej miski wsypujemy mąkę z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, dwa jajka w całości. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i samo odejdzie od ręki.
Dzielimy ciasto na dwie części i obydwie wkładamy do zamrażalnika aby nam stwardniały. Należy pamiętać aby o nim nie zapomnieć.
Jedną część wykładamy foremkę. układamy jabłka i wierzch również zakrywamy ciastem. Ja osobiście nie rozwałkowuje ciasta: albo formę wyklejam ciastem albo ścieram je na tarce.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50min. Najpierw ustawiamy na dół piekarnika a po jakiś 30 minutach dajemy górę dół