Do góry

Przekąski Przepis na:

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 109

Dodano:

Odsłon: 524

Kolejny doskonały przepis od Teściowe Marysi. Zawsze się udaje. Jest przebojem na wszystkich uroczystościach rodzinnych. Takiej wędliny nie da się kupić !

Składniki

  • 1,5 do 2 kg karku wieprzowego
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka pieczona

Przygotowanie

  1. Karczek natrzeć solą, majerankiem i rozdrobnionym czosnkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub dużej miski, przykryć
    i odstawić do lodówki na noc.

  2. Wypłukać i zamoczyć w zimnej wodzie na 20 minut.

  3. Wysuszyć, związać sznurkiem, posypać pieprzem i majerankiem.

  4. Podłożyć smalcu ( oleju ) pod spód, wlać odrobinę wody, piec
    w przykrytym naczyniu żaroodpornym ( lub gęsiarce ) w piekarniku ( góra - dół ) w temperaturze 220 st.C przez 1,5 godziny.

  5. Wyłączyć i studzić w piekarniku. Po wystudzeniu można rozwiązać sznurek. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń