Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna. Intensywny smak cebuli i czsnku. Zupa dla miłośników cebulki
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 398
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 933
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 364
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 398
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 933
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 364
Składniki
Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz. Cebulę pokrój w paski, a czosnek zgnieć nożem kuchennym i drobno posiekaj.
Połowę oliwy rozgrzej w rondlu, dodaj pokrojoną cebulę i duś ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Cebula powinna się szklić. Przypraw od razu solą i pieprzem. Dodaj czosnek i duś jeszcze przez około minutę. Następnie wlej wino i dobrze wszystko wymieszaj. Gotuj jeszcze do zredukowania się wina o połowę. Dodaj bulion i pokrojonego ziemniaka. Gotuj zupę na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Dopraw zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Wlej śmietankę i zmiksuj na puszysty krem.
Bagietkę przekrój na kromki i grilluj w piekarniku. Wlej zupę do miseczek, polej lekko oliwą, a obok połóż chrupiące, zrumienione bagietki.