Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto: 500 g mąki 250 g masła ½ szklanki kwaśnej śmietany 25 dag drożdży 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka soli farsz: 40 dag kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku majeranek – 1 łyżeczka jajko do posmarowania pasztecików, kminek do posypania Przygotowania; zaczynam od farszu. Grzyby namoczyć 2 godzin w niewielkiej ilości wody. Kapustę przepłukać. Kapustę zalać niewielką ilością wody aby kapusta była niemal przykryta dodać namoczone grzyby i wlać wodę z moczenia ich. Leciutko posolić i gotować na małym ogniu do miękkości.,Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut kapusta powinna zostać niemal sucha. Przestudzić. Zimną kapustę z grzybami dodatkowo lekko odcisnąć i drobno posiekać Kiedy farsz jest gotowy należy nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, najpierw poprzez siekanie (jak gdybyśmy robili kruche ciasto) a na koniec zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Od razu wałkować na cienkie płaty, przyciąć na paski o szerokości około 10 centymetrów. Na całej długości ułożyć na środku paska ciasta wałeczek farszu, ciasto zawinąć w długi rulon, posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na około 2 centymetrowe kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posypać kminkiem. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut do zrumienienia..
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3474
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2834
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 161
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3474
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2834
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 161
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Przygotowania; zaczynam od farszu. Grzyby namoczyć 2 godzin w niewielkiej ilości wody. Kapustę przepłukać. Kapustę zalać niewielką ilością wody aby kapusta była niemal przykryta dodać namoczone grzyby i wlać wodę z moczenia ich. Leciutko posolić i gotować na małym ogniu do miękkości.,Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut kapusta powinna zostać niemal sucha. Przestudzić. Zimną kapustę z grzybami dodatkowo lekko odcisnąć i drobno posiekać Kiedy farsz jest gotowy należy nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, najpierw poprzez siekanie (jak gdybyśmy robili kruche ciasto) a na koniec zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Od razu wałkować na cienkie płaty, przyciąć na paski o szerokości około 10 centymetrów. Na całej długości ułożyć na środku paska ciasta wałeczek farszu, ciasto zawinąć w długi rulon, posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na około 2 centymetrowe kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posypać kminkiem. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut do zrumienienia