Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto wypełnione farszem z sera ricotta. Do tego pomidorki, kiełbasa, jajko i rzeżucha. Idealny na święta:)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 221
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 129
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 221
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Składniki
Wszystkie składniki ciasta oprócz białka szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować niewielkie kulki. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego kulki. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę
Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC, na 10 minut. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i piec kolejne 5 minut.
Ugotowane jajka, pomidorki i wędlinę przekroić na pół. Ser ricotta, jajka i śmietan krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać tymianek, sól i pieprz, wymieszać. Masę jajeczną wylać na podpieczony spód. Poukładać na niej wędlinę, jajka i pomidorki cherry. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 30 - 35 minut. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem mazurka udekorować rzeżuchą.