Przekąski Przepis na:
MIX

Składniki
- cebula średnia, 2
- papryka czerwona albo żółta, 1/4 całej
- marchewka duża lub średnia, 1
- pomidory duże, 2 lub 3
- drobny groszek konserwowy (odcedzić z zalewy), 1/2 puszki
- sos słodko-kwaśny firmy na P, pikantny lub łagodny wedle uznania, 5-7 łyżek tego sosu
- przyprawy: oregano, pieprz, sól, maggi, wedle uznania
- oliwa lub olej plus woda :) do podlewania od czasu do czasu
- curry
- ryż
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
cebule, paprykę i marchewkę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Pomidory polewamy wrzątkiem, tak aby następnie pozbyć się skórki. Kroimy je również w miarę drobno. Po 15 min, podsmażania cebuli, papryki i marchewki dodajemy pokrojone pomidory. Następnie po 7-10 minutach dodajemy odcedzony z zalewy drobny groszek konserwowy. Doprawiamy oregano, pieprzem, maggi i dodajemy 5-7 łyżek sosu słodko-kwaśnego :) gotowe!
-
Ryż curry: do gotującego się ryżu dodajemy odrobinę soli, oliwy kropelkę, curry łyżeczkę albo 2 w zależności jak kto woli i gotujemy przez 20 minut. Na zdjęciu ułożenie ryżu curry zawdzięczam włożeniu do kubeczka ryżu curry, ugnieceniu go lekko, po czym odwróciłam wieczkiem do góry na talerz i podniosłam :)
Komentarze do przepisu (0)