Do góry

Przekąski Przepis na:

Pączki z piekarnika

Pączki z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 377

Dodano:

Odsłon: 13406

Wersja bez smażenia, gdyż nie każdy lubi pączki nasiąknięte tłuszczem.

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • cukier, 1/2 szklanki
  • masło, 12 i 1/2 dkg
  • mleko, 1 szklanka
  • żółtka, 6 szt
  • drożdże, 5 dkg
  • cukier waniliowy, 1 szt
  • spirytus lub wódka, 1 łyżka
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • konfitura lub dżem
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pączki z piekarnika

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej. Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.

  3. Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.

  5. Pączki poukładać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez 20 minut. Pierwsze 10 minut z grzałką dolną a następne 10 minut tylko grzałką górną. Przed włączeniem górnej grzałki posmarować pączki białkiem z jajek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń