Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluszki serowe

Paluszki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 845

Świetnie się sprawdzą, jako dodatek do mięska z grilla lub piwa bezalkoholowego wieczorem ;)

Składniki

  • Mąka krupczatka 1 kg
  • Ciepła woda 2-3 szklanki
  • Drożdże instant 14 g
  • Sól 1 łyżka
  • Sos pomidorowy lub ketchup
  • Zioła prowansalskie
  • Ser żółty 300 g
  • Ser mozzarella 3 kulki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Paluszki serowe

Przygotowanie

  1. Ciasto robimy w taki sam sposób jak w przepisie na "bułki z serem". Nie dajemy tylko masła.

    Jako że ciasto szybko wyrasta, proponuję nastawić piekarnik na 250 st. C, grzałka góra-dół.

    Ser żółty zetrzeć na średnich oczkach, a mozzarellę pokroić w plastry.

    Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy, starając się, nadać kształt kwadratu. U mnie wyszły prostokąty...

    Rozwałkowany blat smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem... kto, co lubi lub ma w lodówce. Na połowie układamy mozzarellę, posypujemy żółtym serem i ziołami. Przykrywamy częścią z samym sosem. Kroimy na plastry o szerokości 3-4 cm. Zwijamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. I nie przejmujemy się, że każdy będzie wyglądał inaczej. Liczy się smak.

    Pieczemy je ok. 5-10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń