Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi nadziewane farszem lub przyprawione aromatycznym sosem mogą stać się kulinarnym sukcesem każdej gospodyni! :)
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8650
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8650
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde:) Ciasto podzielić na 4 części. 3 części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać mąką. Krążki wycinać z ciasta foremką lub szklanką, ja wolę szklankę:) Na każdy krążek nakładać łyżeczkę nadzienia, składać na pół, starannie sklejać, palcami lub widelcem. Odciskać ozdobny brzeg. Tak samo postępować z resztą ciasta. Zagotować 1,5l wody z solą. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Przykryć, poczekać, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty. Po wyjęciu i osuszeniu jeżeli ktoś lubi można usmażyć je na patelni na smalcu. Smacznego:)