Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 23
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 23
Składniki
Drożdże, cukier, 100 ml lekko ciepłej wody oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia do wyrosnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki oraz wbijamy 3 jajka, dodajemy łyżkę soli, 2-3 krople octu i wyrosłe drożdże. Powoli zaczynamy mieszać składniki ręką, zagrzebając po trochę mąki oraz stopniowo dodając zmieszany jogurt z wodą (200 g jogurt (np. śmietankowy, naturalny) + 200 g ciepła, ale nie gorąca woda). Miesza się dopóki mąka nie zaczynie się odklejać od ściany. Ciasto przykrywamy ściereczką by nie wyschło i zostawiamy na około 1 godz., aby urosło prawie podwójne. Wyrośnięte ciasto kładziemy na kuchennym blacie lekko posypanym mąką i delikatnie mieszając rozdzielamy na 3 części (3 kulki). Rozwałkowujemy 1 kulkę, tak że by miała około 30 cm. Smarujemy rozwałkowany płat ciasta cienko olejem, albo stopionym masłem. Posypujemy pokruszoną fetą. Rozwałkowujemy 2 kulkę - położyć na pierwszą - olej (masło), feta - tak samo jak Rozwałkowujemy 3 kulkę - położyć na drugą - olej (masło), feta - tak samo jak 2. Powstaje coś jak tort, który kroimy na 16 części. Każdą część (trójkąt) zawinąć zaczynając od szerszego końca - jak rogalik. Zwiniete trójkąty układamy w lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie do pieczenia, wąską stroną rulonika, (prawie) nie dotykając się. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Po wyrośnięciu smarujemy pite żółtkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik przez pierwsze 30 minut musi grzać tylko z dołu na 180 stopni, potem zwiększyć na 200 stopni na 20 minut, potem z góry i z dołu na 180-200stopni. Razem około 1godz. 15 minut. Wyjąć z blachy jak ostygnie.