Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, prosta i ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 758
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Warzywa obrać i umyć (cukinia może być nieobrana).
Marchewkę, pietruszkę, selera, cukinię i 4 ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostałe ziemniaki (1 - 2 sztuki) i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach (dla "kleju"). Czosnek przecisnąć przez praskę. Zimniaki najlepiej zetrzeć na samym końcu, to nie zrobią się ciemne.
Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy i wyrobić dość gęstą masę.
Smażyć na patelni niezbyt grube placuszki, im mniej oleju tym będą lżejsze.
Podawać na ciepło lub zimno same, z cukrem, jogurtem - jak kto lubi.