Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 288

Został Ci ryż z obiadu albo po prostu lubisz go, spróbuj placuszków ryżowych. Prościutkie i szybkie w wykonaniu. Puszyste i smaczne.

Składniki

  • ryż ugotowany na miękko – 2 szklanki (użyłam brązowego ale moze być biały)
  • mąka ryżowa – 1 szklanka (może byc inna ale ryżowa najlepiej komponuje sie smakiem)
  • mleko kokosowe – 200 ml (1/2 puszki)
  • jajka kurze – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mleka dodajemy po kolei:
    jajka,
    mąkę ryżową,
    proszek do pieczenia,
    Ciągle miksując.

  2. Dosypujemy ryż i mieszamy.

  3. Podgrzewamy na patelni tłuszcz (najlepiej olej kokosowy rafinowany)
    i smażymy placuszki aż się zarumienią.

    SMACZNEGO :)

  4. Można polać ulubionym sosem, posmarować dżemem czy polać miodem lub innym syropem.


    Jeśli lubisz słodycz to możesz w trakcie przygotowywania placków dosłodzić je czym lubisz.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń