Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
eleganckie i pyszne danie wzorowane na najlepszych przepisach na risotto.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1448
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1620
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1448
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1620
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Składniki
Ugotuj rosół z włoszczyzny i części kurczaka - aromatyczny i dobrze doprawiony. Stosowanie do risotto bulionu z kostki jest profanacją tego dania. W dużym rondlu z grubym dnem zeszklij na 2 łużkach oliwy drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, dodaj ryż (ryżu do risotto nie płuczemy) i przesmaż razem ok 1 minuty. Wlej wino i cały czas mieszając poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Następnie postępuj w ten sam sposób z gorącym rosołem - wlewaj do garnka po łyżce wazowej, następną dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią. Próbuj ryż czy jest już odpowiedni. Ryż powinien być miękki z lekko twardym środkiem. Nie można określić dokładnie ile rosołu jest potrzebne to zależy od ryżu. Zestaw garnek z ognia dodaj masło i starty parmezan, wymieszaj dokładnie. Risotto powinno mieć konsystencję gęstej lekko płynnej masy. Jednocześnie z ryżem przygotuj krewetki. Na gorący pozostały olej wrzuć osuszone krewetki, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany w kostkę posostały czosnek i 1/2 papryczki peperoni, również posiekanej, smaż aż czosnek się lekko zrumieni możesz dodać trochę masła i natkę pietruszki. Gotowe risotto natychmiast podawaj na podgrzanych talerzach, na ryżu ułóż krewetki i polej pozostałym w patelni tłuszczem z czosnkiem, papryczką i pietruszką. Do teko lampka białego wytrawnego wina, zapalona świeca i ukochana osoba. Smacznego