Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6
Dodano: 17.10.2008
Odsłon: 2387
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Ugotuj rosół z włoszczyzny i części kurczaka - aromatyczny i dobrze doprawiony. Stosowanie do risotto bulionu z kostki jest profanacją tego dania. W dużym rondlu z grubym dnem zeszklij na 2 łużkach oliwy drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, dodaj ryż (ryżu do risotto nie płuczemy) i przesmaż razem ok 1 minuty. Wlej wino i cały czas mieszając poczekaj aż ryż wchłonie płyn. Następnie postępuj w ten sam sposób z gorącym rosołem - wlewaj do garnka po łyżce wazowej, następną dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią. Próbuj ryż czy jest już odpowiedni. Ryż powinien być miękki z lekko twardym środkiem. Nie można określić dokładnie ile rosołu jest potrzebne to zależy od ryżu. Zestaw garnek z ognia dodaj masło i starty parmezan, wymieszaj dokładnie. Risotto powinno mieć konsystencję gęstej lekko płynnej masy. Jednocześnie z ryżem przygotuj krewetki. Na gorący pozostały olej wrzuć osuszone krewetki, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany w kostkę posostały czosnek i 1/2 papryczki peperoni, również posiekanej, smaż aż czosnek się lekko zrumieni możesz dodać trochę masła i natkę pietruszki. Gotowe risotto natychmiast podawaj na podgrzanych talerzach, na ryżu ułóż krewetki i polej pozostałym w patelni tłuszczem z czosnkiem, papryczką i pietruszką. Do teko lampka białego wytrawnego wina, zapalona świeca i ukochana osoba. Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Tangerinka 18 października 2008Zgłoś do usunięcia
Jedno z moich ulubionych risotto :)0 Kto głosował? | Odpowiedz