Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego to bardzo smaczna przekąska na wszelkiego rodzaju okazje. Ja ją robię najczęściej na Sylwestra czy Wielkanoc. Fajna przekąska również na różnego rodzaju spotkania towarzyskie. Podczas jej robienia przepis sztywno nie obowiązuje. Można dodać serek smakowy albo dodać do niego te składniki, które smakują nam najbardziej. Nie każdy przecież lubi paprykę surową. Można dodać konserwową albo wcale nie dodawać. Nic nie stoi na przeszkodzie by dodać oliwki, suszone pomidory czy kapary.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 523
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1151
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9807
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 523
Składniki
Miałam cienko pokrojone plastry szynki, rozłożyłam je na folii aluminiowej na wielkość ok. 25/35 cm. Plastry szynki zachodziły na siebie ok. 3 mm. W misce wymieszałam serek z majonezem, pokrojonymi pieczarkami, pokrojonym ogórkiem, paprykami i posiekanym koperkiem.
Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklance gorącej wody i ostudziłam. Dodałam do masy serowej. W miarę potrzeby można doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Ja nie doprawiałam. Masę wymieszałam i wyłożyłam na rozłożone plastry szynki pozostawiając wolne miejsce od brzegów ok. 1,5 cm. Zwinęłam delikatnie w roladę a następnie zawinęłam w folię aluminiową na której rozkładałam plastry. Roladę włożyłam do lodówki na całą noc. Można ją już kroić po kilku godzinach od zrobienia.