Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 206
Dodano: 07.11.2010
Odsłon: 16774
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Rybę pokroić na kawałki,przyprawić solą i pieprzem, opanierować (mąka, jajko, bułka tarta), usmażyć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, ostudzić.
Ogórki i cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Zalewa octowa: 2 szklanki wody, 1 słoiczek przecieru pomidorowego, 3-5 łyżek ketchupu pikantnego, 6 łyżek octu spirytusowego, 3-4 łyżki octu winnego (opcjonalnie, jeśli lubisz), 1/2 szklanki dobrego oleju/oliwy, liście laurowe (kilka listków dzielę na mniejsze), ziele angielskie (ja daję max 10), pieprz, sól - do smaku. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia, nie gotować.
Do prostokątnego naczynia żaroodpornego (najwygodniejsze) na dno wlać zalewę, tak aby przykryła dno, ułożyć kawałki ryb, tak, aby do siebie w miarę ściśle przylegały,posypać obficie ogóreczkiem z cebulą, polać zalewą, znowu ułożyć kawałki ryb, ogórki+cebula i zalewa. W dużym naczyniu wychodzą dwie warstwy, w mniejszym odpowiednio więcej.
Rybki odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Smacznego! ;-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 11 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Właśnie wypróbowałam Twój przepis, jest godny polecenia, moim domownikom bardzo smakowała taka ryba i na święta bedzie powtorka, pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

malga8 17 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Twoja rybka w zalecie jest wysmienita , polecam wszystkim .... ja nie dodalam ogorkow ( nie przepadam za ogorkami ), a cebule pokrojona w kostke zagotowalam w zalewie, balam sie, ze cebula bedzie twarda.... w zaroodpornym naczyniu rybka pieknie sie prezentuje i wybornie smakuje.........0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis, dodaję do ulubionych i wkrótce zagości na moim stole!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Boschka 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Ehhh...jak to miło rozpocząć rok od takiego komentarza przyjaznego ;-)) cieszę się, ze rybki smakują - ja w tym roku również robiłam na święta - i również długo nie nacieszyłam nimi oczu, ale żołądeczek - i owszem;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 27 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Rybka jest pyszna, polecam. Wykonałam ją na Święta i zniknęła błyskawicznie. Brawo za przepis !0 Kto głosował? | Odpowiedz

paola1984 17 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Pięknie wygląda, muszę się przekonać jak smakuje!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Paulla 08 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo apetycznie :) przepis wart wypróbowania, pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Boschka 08 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Smacznego Ci życzę zatem juz dziś;-))0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 08 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Muszę to wypróbować0 Kto głosował? | Odpowiedz