Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Recept ten jest znany w Czechach pod nazwą "Nakládaný hermelín". Hermelín jest czeską odmianą sera Camembert a jego bardzo popularna odmiana w oleju jest miejcową przekąską podawaną w pubach do piwa.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13315
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2622
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3778
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13315
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2622
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3778
Składniki
Ser pokroić na ćwiartki, cebule obrać oraz pokroić na plasterki, czosnek zmiażdżyć.
W słoiku warstwowo układać: trochę sera, który zasypujemy odrobiną mielonej papryki oraz ziółami prowensalskimi, czosnek i cebulę. Warstwimy tak aż do wyczerpania składników. Na końcu wsypujemy kulki pieprzu i ziela angielskiego, na boki słoika wkładamy liść laurowy.
Zalewamy olejem słonecznikowym tak aby całość była zanurzona, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 - 8 dni (w zależności od dojrzałości sera).
Istnieje wiele odmian tego receptu, przyprawy zalecam dodawać subjektywnie, wg własnego gustu. Radzę uważać z ziołami prowensalskimi iż są one dosyć charakterystyczne w smaku, ich nadmiar może przebić inne smaki. Ja lubię do słoika oprocz wszystkich wyżej wymienionych składników wrucic zielone oliwki. Ten kto lubi bardziej ostre dania może dodać więcej czosnku lub papryczkę peperoni. Z koleji jeżeli komuś przeszkadza smak cebuli, nie musi jej wogóle dodawać, ser jest wowczas łagodniejszy. Oliwę można użyć 2-3x Ser podajemy z chlebem i oczywiście dobrze wychłodzonym piwem :-)