Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te śledzie skradły moje serce jak i kubki smakowe! Myślę, że posmakują również i Wam.
Karczek przygotowany według tego przepisu jest aromatyczny, soczysty i bardzo...
Odsłon: 6610
Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.
Odsłon: 3318
Te śledzie skradły moje serce jak i kubki smakowe! Będąc na zakupach kupiłam...
Odsłon: 6717
to jedne z tych ekspresowych ciasteczek ... robi się je bardzo szybko, ze skł...
Odsłon: 4625
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 3042
Doskonałe kotlety mielone robione są z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowied...
Odsłon: 222
to jedne z tych ekspresowych ciasteczek ... robi się je bardzo szybko, ze skł...
Odsłon: 4625
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 3042
Doskonałe kotlety mielone robione są z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowied...
Odsłon: 222
Składniki
Płaty śledziowe namoczyłam na noc w zimnej wodzie, trzykrotnie ją podmieniając. Na drugi dzień z samego rana namoczyłam grzyby suszone na kilka godzin. Po tym czasie odlałam tę wodę ( jeśli grzyby są w 100% czyste, to można ugotować je w tej samej wodzie), zalałam świeżą i ugotowałam do miękkości
Grzyby wyciągnęłam z wywaru (z tej ilości grzybów powinno zostać ok. 1/2 szklanki wywaru z grzybów) i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam. Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej.
Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty. Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz majeranek.
Grzyby pokroiłam drobno i dołożyłam do całości. Wszystko wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak. Doprawiłam na koniec tym co uważałam za potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku. Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość.
Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano spróbowałam i postanowiłam, że napiszę właśnie o tych śledziach :) Niebo w gębie! Pycha!
Jeśli ktoś nie przepada za dużą ilością grzybów, może dodać ich mniej. Miałam opakowanie suszonych grzybów 20 g i wykorzystałam całe. Grzyby dodały bardzo fajny posmak śledziom.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Węgierski langosz
Przekąski
Jajka w majonezie ze szczypiorkiem
Przekąski
marynowane filety z makreli
Przekąski
Szpinak w cieście francuskim
Węgierski langosz
Odwiedzając Węgry, należy obowiązkowo spróbować legendarną przekąskę jaką jes...
Odsłon: 2113
Jajka w majonezie ze szczypiorkiem
Szybka , smaczna i tradycyjna przekąska , idealna na spotkania towarzyskie cz...
Odsłon: 396