Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po myśliwsku

Śledzie po myśliwsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2002

Dodano:

Odsłon: 6231

Te śledzie skradły moje serce jak i kubki smakowe! Myślę, że posmakują również i Wam.

Składniki

  • 4 - 6 płatów matiasów
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1- 2 cebule
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier, sól, papryka słodka
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny i ziołowy
  • wywar z gotowania grzybów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe namoczyłam na noc w zimnej wodzie, trzykrotnie ją podmieniając.

    Na drugi dzień z samego rana namoczyłam grzyby suszone na kilka godzin. Po tym czasie odlałam tę wodę ( jeśli grzyby są w 100% czyste, to można ugotować je w tej samej wodzie), zalałam świeżą i ugotowałam do miękkości

  2. Grzyby wyciągnęłam z wywaru (z tej ilości grzybów powinno zostać ok. 1/2 szklanki wywaru z grzybów) i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam.

    Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej.

  3. Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty.

    Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz majeranek.

  4. Grzyby pokroiłam drobno i dołożyłam do całości. Wszystko wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak. Doprawiłam na koniec tym co uważałam za potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku.

    Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość.

  5. Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.

    Rano spróbowałam i postanowiłam, że napiszę właśnie o tych śledziach :)
    Niebo w gębie! Pycha!

  6. Jeśli ktoś nie przepada za dużą ilością grzybów, może dodać ich mniej. Miałam opakowanie suszonych grzybów 20 g i wykorzystałam całe. Grzyby dodały bardzo fajny posmak śledziom.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń