Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4399

Dodano:

Odsłon: 5044

Propozycja podania śledzi na święta czy różnego rodzaju spotkania. To wykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :)

Składniki

  • 4 płaty śledziowe a'la matias
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie po wiejsku

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, podmieniłam w tym dwukrotnie wodę.
    Po tym czasie odsączyłam je z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 - 2 cm.

  2. W misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy.
    Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę.

  3. Notatki:
    * octu można dodać oczywiście mniej lub więcej - wedle własnego smaku
    * nie gotowałam tej zalewy
    * w miarę potrzeby można posolić, ale ja nie soliłam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń