Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z papryką konserwową i cebulą

Śledzie z papryką konserwową i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2520

Dodano:

Odsłon: 7110

Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy. Jeśli ktoś lubi paprykę konserwową i śledzie to takie połączenie z pewnością mu posmakuje. U mnie w domu posmakowało bardzo!

Składniki

  • 3 płaty śledziowe a'la matias
  • 4 - 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1/5 szklanki octu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe opłukałam i namoczyłam na 3 godziny, odlałam wodę po tym czasie.
    Pokroiłam w paski 1,5-2 cm.

    Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam.

    Paprykę wcześniej pokroiłam w drobną kostkę.

  2. W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli sobie przypomniałam :)

    Po tym czasie śledzie już naszły smakami i zalewą.

  3. Notatki:
    * octu dodać wg.swojego smaku, można mniej lub więcej. Jeśli mniej to dolać odrobinę więcej oleju.
    * moja papryka konserwowa była słodko - kwaśna, nie miałam potrzeby dosypywać cukru do zalewy a może być taka potrzeba jeśli papryka z marynaty jest mało wyraźna w smaku. To już zależy od naszego upodobania
    * zanim połączy się cebulę ze śledziami cebula ma być całkowicie wystudzona, inaczej śledzie mogą się rozpaść

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń