Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z pomarańczami

Przepis dnia 2014-12-26
Śledzie z pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 550

Dodano:

Odsłon: 32258

Nowe, niecodzienne połączenia smakowe. Trzeba czymś zaskoczyć rodzinkę przy świątecznym stole.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 pomarańcza (wyparzona i umyta)
  • 2 cebule
  • 6 goździków
  • olej rzepakowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie z pomarańczami

Przygotowanie

  1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną).
    Cebulę kroimy w pióra. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie wrzucamy do lodowatej wody by ją schłodzić. Cebulę blanszujemy po to aby nie zaczęła po kliku dniach fermentować. Tym sposobem śledzie postoją dłużej.
    Wymoczone filety kroimy na ukośne kawałki.
    Pomarańcze kroimy w ćwiartki.
    Do słoika wkładamy po kilka kawałków śledzi, pomarańczy i cebuli. Wrzucamy po 1 goździku i tak naprzemiennie - śledzie, pomarańcz, cebula, goździk. Wszystko dobrze uciskamy. Na samym końcu śledzie zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na min. 24h

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń