Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nowe, niecodzienne połączenia smakowe. Trzeba czymś zaskoczyć rodzinkę przy świątecznym stole.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16005
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4856
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 650
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16005
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4856
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 650
Składniki
Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną). Cebulę kroimy w pióra. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie wrzucamy do lodowatej wody by ją schłodzić. Cebulę blanszujemy po to aby nie zaczęła po kliku dniach fermentować. Tym sposobem śledzie postoją dłużej. Wymoczone filety kroimy na ukośne kawałki. Pomarańcze kroimy w ćwiartki. Do słoika wkładamy po kilka kawałków śledzi, pomarańczy i cebuli. Wrzucamy po 1 goździku i tak naprzemiennie - śledzie, pomarańcz, cebula, goździk. Wszystko dobrze uciskamy. Na samym końcu śledzie zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na min. 24h