Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jeśli lubisz sledzia i lubisz ostre rzeczy musisz tego spróbować
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Płaty śledziowe dokładnie opłucz, osusz, zalej gazowaną wodą mineralna i odstaw na 12 godz. w chłodne miejsce. Ogórki obierz, pokrój w słupki (kilka słupków posiekaj i odłóż do sosu). Cebule obierz, drobno posiekaj (2 łyżki odłóż).
Zalewa: ocet, szklankę wody i przyprawy wraz z cukrem i sola zagotuj. Lekko przestudź. Każdy płat śledziowy posmaruj musztardą, połóż kawałki ogórków i trochę cebuli, zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Rolmopsy ułóż w słoju i zalej zalewą octową. Odstaw na 24 godz.
Sos: oliwę i sok z cytryny ubij trzepaczką. Papryczki chili umyj, usuń pestki, miąższ posiekaj w drobną kostkę, wrzuć do oliwy z sokiem. Przypraw do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, połącz z odłożonymi ogórkami i cebulą.
Rolmopsy wyjmij z zalewy, usuń wykałaczki. Śledzie ułóż dekoracyjnie na półmisku, polej niewielką ilością sosu, udekoruj łodyżkami szczypiorku. Resztę sosu podaj w sosjerce.