Do góry

Przekąski Przepis na:

śledzik na ostro

śledzik na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 1330

jeśli lubisz sledzia i lubisz ostre rzeczy musisz tego spróbować

Składniki

  • solone płaty śledziowe, 1 kg
  • ogórki kiszone, 3 szt
  • cebula, 3 szt
  • ostra musztarda, 3 łyżki
  • ZALEWA
  • ocet 6%, 200 ml
  • liść laurowy, 2 szt
  • ziarna pieprzu, ziele angielskie, po 5 szt
  • cukier sól, 1 łyżeczka
  • sos
  • szklanka oliwy, 1/2
  • sok z cytryny
  • papryczki chili, 2
  • cukier
  • sos sojowy, 1 łyżka
  • świeżo zmielony pieprz
  • pęczek szczypiorku, 1/2
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
śledzik na ostro

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe dokładnie opłucz, osusz, zalej gazowaną wodą mineralna i odstaw na 12 godz. w chłodne miejsce. Ogórki obierz, pokrój w słupki (kilka słupków posiekaj i odłóż do sosu). Cebule obierz, drobno posiekaj (2 łyżki odłóż).

  2. Zalewa: ocet, szklankę wody i przyprawy wraz z cukrem i sola zagotuj. Lekko przestudź. Każdy płat śledziowy posmaruj musztardą, połóż kawałki ogórków i trochę cebuli, zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Rolmopsy ułóż w słoju i zalej zalewą octową. Odstaw na 24 godz.

  3. Sos: oliwę i sok z cytryny ubij trzepaczką. Papryczki chili umyj, usuń pestki, miąższ posiekaj w drobną kostkę, wrzuć do oliwy z sokiem. Przypraw do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, połącz z odłożonymi ogórkami i cebulą.

  4. Rolmopsy wyjmij z zalewy, usuń wykałaczki. Śledzie ułóż dekoracyjnie na półmisku, polej niewielką ilością sosu, udekoruj łodyżkami szczypiorku. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń