Do góry

Przekąski Przepis na:

Suszone jabłka

Suszone jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 6397

Idealna przekąska - nie tylko dla dzieci. Aromatyczne i chrupiące plasterki ususzonych jabłek. Polecam wypróbować!

Składniki

  • 4 jabłka, z gatunku słodkich
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki, max. 3 mm.

  2. Plasterki rozkładamy na 2 blachach z piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia. Plasterki mogą lekko na siebie zachodzić, choć w tych miejscach mogą się skleić.

  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni C. Suszymy je około 2 godzin, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. W połowie czasu - po godzinie, przekładamy je na druga stronę. Suszymy jeszcze godzinę. Jeżeli po tym czasie, nadal pozostają miękkie - przy grubszych plasterkach, przytrzymujemy je jeszcze około 20 minut.

  4. Chipsy są gotowe. Jeżeli chcemy je przechować, wkładamy je do szczelnego pojemnika lub woreczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 11 stycznia 2015 Nie ma to jak suszone owoce swojego wyrobu :)Dobrze,że o nich przypomniałaś.Twoje wyglądają perfekcyjnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń