Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przekąska - nie tylko dla dzieci. Aromatyczne i chrupiące plasterki ususzonych jabłek. Polecam wypróbować!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 87
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 65
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 87
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 65
Składniki
Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki, max. 3 mm.
Plasterki rozkładamy na 2 blachach z piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia. Plasterki mogą lekko na siebie zachodzić, choć w tych miejscach mogą się skleić.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni C. Suszymy je około 2 godzin, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. W połowie czasu - po godzinie, przekładamy je na druga stronę. Suszymy jeszcze godzinę. Jeżeli po tym czasie, nadal pozostają miękkie - przy grubszych plasterkach, przytrzymujemy je jeszcze około 20 minut.
Chipsy są gotowe. Jeżeli chcemy je przechować, wkładamy je do szczelnego pojemnika lub woreczka.