Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 272
Dodano: 21.03.2008
Odsłon: 11881
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Na odrobinie oleju lub smalcu przesmażyć posiekaną lub pokrojoną w piórka cebulę, dodać mięso mielone i przesmażyć, by nie było surowe - do zrumienienia. Przełożyć do dużego garnka i wlać 1-2 litry wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę w talarki, 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, 1-2 płaskie łyżki słodkiej papryki i ew. odrobinę chili lub kawałek ostrej papryczki, po czym gotować niemal do miękkości. Dodać ogórka sałatkowego (świeżego) pokrojonego w słupki lub młodą cukinię (ze skórką). Wlać ok.1/2 litra posiekanych pomidorów bez skórki i spory słoik lecza. Doprawić 1-2 łyżkami cukru. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać soku pomidorowego z kartonu lub wody. Gdy jest mało wyrazista w smaku, dodać 1-2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem, cukrem oraz maggi. Podajemy z pieczywem. Jeśli używany gotowego sosu gulaszowego, który został nam np. z wczorajszego obiadu, dodajemy go wtedy na końcu i gotujemy razem przez kilka minut na małym ogniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

danuta8562 24 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Mnie też ten wygląd nie zaciekawił! Wierzę na słowo ,że jest pyszna , ale nie mam ochoty jej spróbować!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivona 28 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
To różowe "coś" w postaci ohydnej papki wygląda jakby ktoś właśnie zwrócił skonsumowaną przed chwilą "gulaszową "zupkę.0 Kto głosował? | Odpowiedz