Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 342
Dodano: 21.06.2013
Odsłon: 7048
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasto:
1. Na stolnicy wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami, rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto a następnie rozwałkować.
2. Formę do tarty nasmarować masłem, po czym wyłożyć ją wcześniej przygotowanym ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Szparagi:
1. Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym przełożyć do niej szparagi na stojąco tak, aby główki wystawały ponad wodę. Końcówki szparagów są delikatne, wystarczy więc aby nieco zmiękły pod wpływem pary.
Nadzienie:
1. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Do jednego naczynia przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać startą mozzarellę, mąkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Paprykę czerwoną umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić paski. Pomidor oczyścić, umyć a następnie pokroić w półplastry.
3. Nadzienie przelać do formy z ciastem, ułożyć na niej w dowolny sposób szparagi, pokrojoną paprykę czerwoną oraz pomidor.
Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 20-25 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

gogusia 23 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
pięknie się prezentuje :)5 Kto głosował? | Odpowiedz