Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szparagami, papryką i pomidorem
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22723
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45267
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22723
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15090
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4827
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45267
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 703
Składniki
Ciasto: 1. Na stolnicy wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami, rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto a następnie rozwałkować. 2. Formę do tarty nasmarować masłem, po czym wyłożyć ją wcześniej przygotowanym ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Szparagi: 1. Szparagi umyć i odciąć końcówki. W wąskim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym przełożyć do niej szparagi na stojąco tak, aby główki wystawały ponad wodę. Końcówki szparagów są delikatne, wystarczy więc aby nieco zmiękły pod wpływem pary.
Nadzienie: 1. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Do jednego naczynia przełożyć śmietanę, wbić jajka, dodać startą mozzarellę, mąkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie energicznie wymieszać całość za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Paprykę czerwoną umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić paski. Pomidor oczyścić, umyć a następnie pokroić w półplastry. 3. Nadzienie przelać do formy z ciastem, ułożyć na niej w dowolny sposób szparagi, pokrojoną paprykę czerwoną oraz pomidor. Tartę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C - 180°C przez 20-25 minut.