Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartaletki wytrwane do doskonała propozycja na imprezową przekąskę. Można podawać je na ciepło, tuż po upieczeniu lub odgrzaniu oraz na zimno. W każdej wersji będą świetnie smakowały. Spody do tartaletek warto przygotować dzień wcześniej. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas, możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Przygotowanie nadzienia zajmie Wam dosłownie chwilę.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242677
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242677
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko i starte na tarce zimne masło. Wsyp szczyptę soli. Zagnieć gładkie jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki.
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
Brokuła podziel na małe różyczki, podgotuj we wrzącej osolonej wodzie. Następnie odcedź i odstaw do wystudzenia.
Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Do miseczki wbij jajka, dodaj śmietanę. Składniki dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Całość wymieszaj.
Foremki do tartaletek wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wytnij koła o średnicy odrobinę większej od szerszej strony foremek.
Wyciętymi krążkami ciasta wylep foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij tartaletki z piekarnika. Do środka rozłóż równomiernie podsmażone kawałki kurczaka, podgotowane różyczki brokuła oraz pokrojoną paprykę. Składniki zalej sosem ze śmietanki i jajek. Wytrawne tartaletki oprósz startym serem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż masa jajeczna się odpowiednio zetnie.