Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami...
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1442
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1611
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1442
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1611
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować( 20min.), .Pieczarki oczyścić, przekroić na pół.Szalotki obrać, drobniutko posiekać. Rozgrzać 2 ł. masła, zeszklić na nim szalotki, dodać pieczarki, smażyć 6-8 min.Cały czas mieszać. Polać śmietaną (20dag), dokładnie wymieszać. Polać sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Przyprawić oregano. Ziemniaki odcedzić, zgnieść z pozostałym masłem(3 łyzki). Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać mleko. Przyprawić solą i tartą gałka muszkat. Puree przełożyć do rękawa cukiern, i wycisąć z niego ozdobny pierścień do okrągłej formy na zapiekankę. Po środku umieścić pieczarki z szalotką. Resztę gęstej śmietany wymieszać na gładko z połową startego sera i śmietaną kremówką. Przyprawić na pikantnie przyprawami. Polać składniki w formie. Wstawić do nagrz. piekarnika. Posypać resztą sera, zapiekać 20 min. w tem. 200st.C Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.