Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki gyros to ciekawy pomysł na szybką i pożywną kolację. W przypisie zastosowano własnoręcznie stworzoną mieszankę przypraw, którą możesz schować i wykorzystać także później. To jeszcze bardziej przyspieszy tworzenie posiłku. Cała twoja rodzina pokocha te tosty!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5820
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12521
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5259
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5820
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12521
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5259
Składniki
W miseczce połącz ze sobą wszystkie przyprawy do uzyskania jednolitej mieszanki. W przepisie będzie potrzebne jedynie ok. ¼ tej mieszanki. Resztę możesz zamknąć w szczelnym woreczku strunowym i zostawić na później.
Do przypraw dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej marynaty.
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Bardzo drobno je posiekaj, na kawałki wielkości groszku lub nawet trochę mniejsze. Włóż mięso do marynaty i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Podsmaż kurczaka na suchej patelni do zezłocenia. Odłóż i ostudź.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ser także zetrzyj.
Na kromkach pieczywa tostowego rozsmaruj równomiernie masło. Posyp tosty cukinią i rozłóż równomiernie kawałki kurczaka. Całość posyp tartym serem.
Kromki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 15-20 minut do zrumienienia i rozpuszczenia sera. Zapiekanki gyros podawaj na ciepło, póki są chrupiące.