Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogóreczki na zimę

Ogóreczki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 23355

Idealne ogóreczki do zupy ogórkowej.

Składniki

  • ogórki, 4 kg
  • Natka pietruszki, 2 pęczki
  • koperek, 2 pęczki
  • czosnek, 1 główka
  • cebula, 4 szt.
  • chrzan korzeń, niekoniecznie
  • łodyga kopru z nasionami, kilka sztuk
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ogóreczki na zimę

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć, zetrzeć ( z opinkami) na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić drobniutko. Natkę pietruszki i koperek posiekać. Do garnka wrzucić ogórki, natkę pietruszki, koperek, cebulę i sól ( na 1 kg. ogórków - 1,1/2 łyżki soli nie jodowanej). Wymieszać i odstawić na noc. Do słoiczków na spód włożyć kawałek chrzanu, łodygę kopru i ząbek czosnku, potem wypełnić słoik ogórkami ( z sokiem). Pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń