Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki na ostro

Ogórki na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 234

Dodano:

Odsłon: 13793

.

Składniki

  • ogórki, 2,5 kg
  • sól, 4 łyżki
  • cukier, 3 szkl.
  • ocet, 1,5 szkl.
  • czosnek, 1,5 główki
  • mielona papryka chilli, 3 łyżki
  • olej, 8 łyżek
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki na ostro

Przygotowanie

  1. Ogórki pokroić w kostkę (grubszą) ze skórą. Włożyć je do miski dodac sól wymieszac zosatwic na 6 godzin. Nastepnie odlac wode i zalac je zalewa czyli cukier i ocet zagotowac jak wystygnie dodac zmiazdzony czosnek, chilli oraz olej. Przygotowana zalewe dodajemy do ogorkow z ktorych wczesniej odlalismy wode i zostawiamy to na 12 godzin. Po 12 godzinach rozłożyc ogorki do słoiczkow uzupelnic zalewa. Słoiczki włozyc do garnka z woda i od momentu zagotowania sie wody gotowac jeszcze 10 minut. Wyjąc z garnka postawic do gory dnem. Konsumowac najwczeniej po miesiacu bardzo ostre ale pyszne polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń