Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne powidła, usmażone bez większego wysiłku. Nadają się do kanapek, ciasta lub nadzienia np. do pączków...
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 167
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 34
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 62
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 13
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 88
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 167
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 34
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 62
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 13
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 88
Składniki
Przygotować duży emaliowany garnek (bez obicia emalii w środku)...
Następnie na suche dno wsypać część cukru, potem kolejno umyte i bez pestek połówki śliwek...
Taką czynność powtarzać na zmianę - cukier, śliwki, cukier, śliwki itd, aż wypełnimy cały garnek, bądź część garnka, w zależności ile mamy śliwek...
Tak przygotowany garnek ze śliwkami i cukrem - wstawiamy na bardzo mały ogień i dusimy na kuchence - lub wstawiamy do piecyka na 1- program...
Garnek raczej nie przykrywamy, bo pokrywka nie pozwala dobrze odparowywać wodę, zawartą w śliwkach...
NAJWAŻNIEJSZA UWAGA - BROŃ BOŻE MIESZAĆ ŁYŻKĄ LUB CZYM KOLWIEK SMAŻONE ŚLIWKI!!!
W TRAKCIE SAMAŻENIA ABSOLUTNIE NIE WOLNO MIESZAĆ OWOCÓW... JEŻELI, CHOĆ RAZ ZAMIESZAMY, TO JUŻ MUSIMY PILNOWAĆ DO KOŃCA I MIESZAĆ, BO INACZEJ SIĘ PRZYPALĄ I WTEDY JUŻ BĘDZIE PO WYŚMIENITYM SMAKU POWIDEŁ...
JEŻELI NIE MAMY ZBYT DUŻO CZASU, MUSIMY GDZIEŚ WYJŚĆ, TO ŚMIAŁO MOŻEMY WYŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK - TYLKO NIE WOLNO NIC A NIC MIESZAĆ. PO POWROCIE DO DOMU PONOWNIE MOŻEMY WŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK I DALEJ SPOKOJNIE NIECH SIĘ SMAŻĄ NAM ŚLIWKI...
JEŻELI PO KILKU GODZINACH SPRÓBUJEMY ŁYŻECZKĄ, ŻE POWIDŁA SĄ JUŻ DOBRE, TO NALEŻY TYLKO JE PRZEŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I ODSTAWIĆ W CIEMNE MIEJSCE...
MOŻNA TEŻ JESZCZE GORĄCE POWIDŁA PRZETRZEĆ PRZEZ SITO, ABY POZBYĆ SIĘ SKÓREK. JA JEDNAK NIE POLECAM, BO SKÓRKI SĄ PRAWIE ROZGOTOWANE I SMACZNE...