Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne powidła, usmażone bez większego wysiłku. Nadają się do kanapek, ciasta lub nadzienia np. do pączków...
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4163
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4163
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 165
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 676
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3510
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 721
Składniki
Przygotować duży emaliowany garnek (bez obicia emalii w środku)...
Następnie na suche dno wsypać część cukru, potem kolejno umyte i bez pestek połówki śliwek...
Taką czynność powtarzać na zmianę - cukier, śliwki, cukier, śliwki itd, aż wypełnimy cały garnek, bądź część garnka, w zależności ile mamy śliwek...
Tak przygotowany garnek ze śliwkami i cukrem - wstawiamy na bardzo mały ogień i dusimy na kuchence - lub wstawiamy do piecyka na 1- program...
Garnek raczej nie przykrywamy, bo pokrywka nie pozwala dobrze odparowywać wodę, zawartą w śliwkach...
NAJWAŻNIEJSZA UWAGA - BROŃ BOŻE MIESZAĆ ŁYŻKĄ LUB CZYM KOLWIEK SMAŻONE ŚLIWKI!!!
W TRAKCIE SAMAŻENIA ABSOLUTNIE NIE WOLNO MIESZAĆ OWOCÓW... JEŻELI, CHOĆ RAZ ZAMIESZAMY, TO JUŻ MUSIMY PILNOWAĆ DO KOŃCA I MIESZAĆ, BO INACZEJ SIĘ PRZYPALĄ I WTEDY JUŻ BĘDZIE PO WYŚMIENITYM SMAKU POWIDEŁ...
JEŻELI NIE MAMY ZBYT DUŻO CZASU, MUSIMY GDZIEŚ WYJŚĆ, TO ŚMIAŁO MOŻEMY WYŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK - TYLKO NIE WOLNO NIC A NIC MIESZAĆ. PO POWROCIE DO DOMU PONOWNIE MOŻEMY WŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK I DALEJ SPOKOJNIE NIECH SIĘ SMAŻĄ NAM ŚLIWKI...
JEŻELI PO KILKU GODZINACH SPRÓBUJEMY ŁYŻECZKĄ, ŻE POWIDŁA SĄ JUŻ DOBRE, TO NALEŻY TYLKO JE PRZEŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I ODSTAWIĆ W CIEMNE MIEJSCE...
MOŻNA TEŻ JESZCZE GORĄCE POWIDŁA PRZETRZEĆ PRZEZ SITO, ABY POZBYĆ SIĘ SKÓREK. JA JEDNAK NIE POLECAM, BO SKÓRKI SĄ PRAWIE ROZGOTOWANE I SMACZNE...