Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy sok z czarnego bzu a tu są informacje o jego wspaniałych właściwościach: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html :)
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Składniki
Owoce oczyszczam i obieram z gałązek – można widelcem
Do sokownika daję 2/3 wody na dolną część naczynia
Do górnej części wsypuję oczyszczone i opłukane owoce.
Gotuję ok. 1 godz.
Następnie zlewam sok do emaliowanego garnka, dodaję cukier i mieszam - aż mi się cukier rozpuści i się zagotuje.
Przelewam do wymytych i wyparzonych buteleczek – (wyparzam w piekarniku przez ok. 20 min w 120C)
Pasteryzuję w piekarniku 120 C przez 20 min i zostawiam je tam jeszcze ok. 30 min.
Jeśli ktoś nie ma sokownika - to może zrobić w ten sposób, że da do garnka owoce, odrobinę gorącej przegotowanej wody i gotuje aż owoce się rozgotują, następnie przetrzeć przez sitko i dodać cukier. Zagotować i wlać do słoików i pasteryzować .
Smacznego :)