Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy sok z czarnego bzu a tu są informacje o jego wspaniałych właściwościach: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5472
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11919
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5472
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11919
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Składniki
Owoce oczyszczam i obieram z gałązek – można widelcem
Do sokownika daję 2/3 wody na dolną część naczynia
Do górnej części wsypuję oczyszczone i opłukane owoce.
Gotuję ok. 1 godz.
Następnie zlewam sok do emaliowanego garnka, dodaję cukier i mieszam - aż mi się cukier rozpuści i się zagotuje.
Przelewam do wymytych i wyparzonych buteleczek – (wyparzam w piekarniku przez ok. 20 min w 120C)
Pasteryzuję w piekarniku 120 C przez 20 min i zostawiam je tam jeszcze ok. 30 min.
Jeśli ktoś nie ma sokownika - to może zrobić w ten sposób, że da do garnka owoce, odrobinę gorącej przegotowanej wody i gotuje aż owoce się rozgotują, następnie przetrzeć przez sitko i dodać cukier. Zagotować i wlać do słoików i pasteryzować .
Smacznego :)