Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 9939

Pyszny i zdrowy sok z czarnego bzu a tu są informacje o jego wspaniałych właściwościach: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html :)

Składniki

  • 1kg owoców czarnego bzu
  • 100 g cukru
  • Woda
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce oczyszczam i obieram z gałązek – można widelcem

  2. Do sokownika daję 2/3 wody na dolną część naczynia

  3. Do górnej części wsypuję oczyszczone i opłukane owoce.

  4. Gotuję ok. 1 godz.

  5. Następnie zlewam sok do emaliowanego garnka, dodaję cukier i mieszam - aż mi się cukier rozpuści i się zagotuje.

  6. Przelewam do wymytych i wyparzonych buteleczek – (wyparzam w piekarniku przez ok. 20 min w 120C)

  7. Pasteryzuję w piekarniku 120 C przez 20 min i zostawiam je tam jeszcze ok. 30 min.

  8. Jeśli ktoś nie ma sokownika - to może zrobić w ten sposób, że da do garnka owoce, odrobinę gorącej przegotowanej wody i gotuje aż owoce się rozgotują, następnie przetrzeć przez sitko i dodać cukier. Zagotować i wlać do słoików i pasteryzować .

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń