Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy sok z czarnego bzu a tu są informacje o jego wspaniałych właściwościach: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 386
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Owoce oczyszczam i obieram z gałązek – można widelcem
Do sokownika daję 2/3 wody na dolną część naczynia
Do górnej części wsypuję oczyszczone i opłukane owoce.
Gotuję ok. 1 godz.
Następnie zlewam sok do emaliowanego garnka, dodaję cukier i mieszam - aż mi się cukier rozpuści i się zagotuje.
Przelewam do wymytych i wyparzonych buteleczek – (wyparzam w piekarniku przez ok. 20 min w 120C)
Pasteryzuję w piekarniku 120 C przez 20 min i zostawiam je tam jeszcze ok. 30 min.
Jeśli ktoś nie ma sokownika - to może zrobić w ten sposób, że da do garnka owoce, odrobinę gorącej przegotowanej wody i gotuje aż owoce się rozgotują, następnie przetrzeć przez sitko i dodać cukier. Zagotować i wlać do słoików i pasteryzować .
Smacznego :)