Ewa_Gotuje

Czy cukrzyk może jeść bataty? Jak je przygotować, by nie traciły swoich wartości

Nie bez przyczyny nazywane są słodkimi ziemniakami. Czy cukrzyk może jeść bataty bez obaw o swoje zdrowie? Jakie właściwości mają te warzywa i jak je przygotować, żeby nie straciły swoich wartości odżywczych? Poznaj odpowiedzi na te pytania, czytając poradnik na temat batatów.

Czy cukrzyk może jeść bataty? Odpowiedź nie jest jednoznaczna | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wilce ziemniaczane, popularnie nazywane są batatami, słodkimi ziemniakami lub patatami. To rośliny pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej, najczęściej uprawiane w całej strefie tropikalnej. Pieczone lub gotowane bulwy to częsty rarytas kulinarny. Z owoców wilca przygotowuje się też jednak mąkę, płatki, skrobię czy alkohol. Odkryj, jakie właściwości mają te warzywa i czy cukrzyk może jeść bataty.

Sprawdź także: Czy istnieje zdrowe ciasto dla cukrzyka? Oto 5 prostych przepisów

Bataty - wartości odżywcze i indeks glikemiczny

Czy te warzywa są zdrowe i można się nimi zajadać bez ograniczeń? Jakie są wartości odżywcze batatów? W 100 gramach tych warzyw kryje się ok. 86 kcal, więc przeciętnej wielkości bulwy dostarczają ok. 180 kalorii organizmowi. W ich skład wchodzą zarówno węglowodany, jak i białka, tłuszcz, błonnik pokarmowy czy antyoksydanty. Bataty zawierają m.in. dużą dawkę beta-karotenu, który odpowiada za ich kolor. To również prowitamina witaminy A, której nie będzie więc brakować w bulwie. 

Do wartości odżywczych batatów można też zaliczyć witaminę C, te z grupy B oraz szereg minerałów, w tym potas, wapń, żelazo czy magnez. Jaki indeks glikemiczny mają bataty? W zależności od odmiany i sposobu przyrządzenia będzie się on nieco różnił. Gotowane warzywa mają IG równe 44-61 (czyli niski lub średni poziom), natomiast IG pieczonych batatów wynosi już do 94 (wysoki poziom).

Jakie właściwości mają bataty?

Wartości odżywcze batatów wskazują, że będą one pozytywnie działać na organizm człowieka. Jakie właściwości mają bataty? To bogate źródło antyoksydantów, w tym karotenoidów oraz antocyjanów. Nie tylko redukują one niekorzystne skutki stresu oksydacyjnego, ale też opóźniają starzenie się komórek i chronią przed nowotworami, miażdżycą, cukrzycą czy chorobami serca

Wśród właściwości batatów warto też wyróżnić działanie przeciwzapalne - regularne jedzenie słodkich ziemniaków może łagodzić stany zapalne i być pomocne przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) czy choroby Hashimoto

Co więcej, pataty to skarbnica wielu składników odżywczych. Witamina A ma pozytywny wpływ na narząd wzroku, witaminy z grupy B - na układ nerwowy (w tym pracę mózgu), a witamina C - na ten odpornościowy. Nie bez znaczenia jest też błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit, eliminując bolesne zaparcia, przyspieszając metabolizm i zapewniając uczucie sytości na dłużej. To szczególnie ważne dla wszystkich na diecie odchudzającej. 

Czy cukrzyk może jeść bataty?

Wśród wartości odżywczych batatów znaleźć można dużą dawkę węglowodanów. Złożone są w ok. 20 proc. ze skrobi i ok. 3 proc. z cukrów. Jednak mimo słodkiego smaku i sugestywnej nazwy, wciąż mają stosunkowo niski indeks glikemiczny.

Czy cukrzyk może jeść bataty? Tak, będą one świetnym uzupełnieniem diety osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Są mniej kaloryczne od ziemniaków, a ugotowane - mają niski indeks glikemiczny, wspierający ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Mogą pomóc także chorującym na cukrzycę typu 2, dzięki dużej zawartości magnezu i błonnika. Dla diabetyków nie będą jednak zalecane te pieczone - mają wyższy poziom IG, więc lepiej nie jeść ich zbyt często.

Co więcej, do właściwości batatów należą m.in. spowalnianie wchłaniania cukrów, uregulowanie stężenia glukozy we krwi i obniżanie insulinooporności.

Jak przygotować bataty, by nie traciły właściwości

Bataty mogą być więc składnikiem diety cukrzyków, ale też np. sportowców, którzy potrzebują energii (węglowodanów) do aktywności fizycznej. Jak przygotować bataty, by nie traciły właściwości? Niezależnie od tego, którą z poniższych metod wybierzesz, najpierw dokładnie je wymyj, a nawet lekko wyszoruj. Nie musisz obierać warzyw ze skórki - ta jest jadalna.

  • Gotowanie batatów w wodzie lub na parze - gotowane słodkie ziemniaki mają indeks glikemiczny na poziomie od 44 do 61, więc stosunkowo niski lub średni. Jeśli chcesz przyrządzić je na parze, nalej wodę do garnka i zagotuj. Pokrojone bataty umieść w specjalnym koszyczku - tak, aby nie stykały się z wodą. Przykryj pokrywką od góry i trzymaj, aż do miękkości. Z kolei gotowanie w wodzie wygląda nieco inaczej. Umyte, nieobrane bataty wrzuć go gorącej wody - tak, aby były w niej zanurzone. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, zakryj garnek i gotuj warzywa przez ok. 15 minut. Sprawdzaj w międzyczasie, czy nie są już miękkie - jeśli tak, wyjmij, odcedź i podawaj. Możesz je potem pokroić lub np. zmiksować na purée. 
  • Pieczenie batatów - jak przygotować bataty, by nie traciły właściwości? Możesz je też upiec, choć indeks glikemiczny wzrośnie tu nawet do 94. Po frytki ze słodkich ziemniaków nie powinni więc sięgać diabetycy. Jeśli jednak twój poziom cukru jest w normie, a zależy ci na niskokalorycznej przekąsce, możesz pokroić umyte pataty na kawałki, łódeczki czy frytki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wystarczy lekko skropić warzywa oliwą z oliwek, doprawić pieprzem, solą czy ulubionymi ziołami. Potem trzeba jeszcze piec bataty przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (lub do miękkości).
  • Grillowanie batatów - podobnie będzie z tymi umieszczanymi na grillu - mają wyższy IG niż gotowane słodkie ziemniaki. Na początku bataty pokrój w dość grube kawałki czy talarki. Połóż je na dobrze rozgrzanym ruszcie i co chwilę obracaj. Grilluj przez ok. 15 minut. Jeśli chcesz podać je w całości, owiń bulwy folią aluminiową (ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach) i połóż na ruszcie.

1. Zapiekane bataty

 Zapiekane bataty Zobacz przepis

Zapiekane bataty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bataty z grilla

 Bataty z grilla Zobacz przepis

Bataty z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

 Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem Zobacz przepis

Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczone frytki z batata

 Pieczone frytki z batata Zobacz przepis

Pieczone frytki z batata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pikantne purée z batata

 Pikantne purée z batata Zobacz przepis

Pikantne purée z batata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krem z dyni i batata

 Krem z dyni i batata Zobacz przepis

Krem z dyni i batata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z kurczakiem i batatem

 Sałatka z kurczakiem i batatem Zobacz przepis

Sałatka z kurczakiem i batatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pasztet z ciecierzycy i batata

 Pasztet z ciecierzycy i batata Zobacz przepis

Pasztet z ciecierzycy i batata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Roladki z dynią i batatem na parze

 Roladki z dynią i batatem na parze Zobacz przepis

Roladki z dynią i batatem na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zupa z batata, cukinii i pietruszki

 Zupa z batata, cukinii i pietruszki Zobacz przepis

Zupa z batata, cukinii i pietruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Sałatka z burakiem, fetą i batatem

 Sałatka z burakiem, fetą i batatem Zobacz przepis

Sałatka z burakiem, fetą i batatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Babka z batatem

 Babka z batatem Zobacz przepis

Babka z batatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Mus czekoladowy z batata i awokado

 Mus czekoladowy z batata i awokado Zobacz przepis

Mus czekoladowy z batata i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, doz.pl, gemini.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Babciny patent na lepszą odporność i stany zapalne. Pij i nie daj się infekcjom »

Ile kosztuje czyszczenie grobu w 2023? Firmy postawią też kwiaty i znicze »

Ewa Wachowicz: Nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29644

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 89

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 734

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0