Spis treści:
Znane powiedzenie mówi, że podróże kształcą, również w temacie kulinariów. Podczas wakacyjnego urlopu, warto próbować nieznanych dotąd dań i poznawać nowe smaki. Chociaż z państwami, takimi jak Czechy, Niemcy, czy Słowacja, łączy nas wiele gastronomicznych podobieństw, niektóre potrawy, na pewno cię zaskoczą. Poznaj przepisy na tradycyjnego węgierskiego langosza, niemiecki bratwurst, czy czeskie knedliki.
Sprawdź także: Najlepsze potrawy na wakacjach. Co jeść we Włoszech, Chorwacji, Grecji i Hiszpanii?
Co jeść w Czechach?
Wybierasz się do Pragi i nie wiesz, jakich dań musisz koniecznie spróbować? Na pewno nie jeden raz słyszałeś o słynnych knedlikach, czyli drożdżowych bułkach na parze przygotowywanych z mąki pszennej i gotowanych ziemniaków. Najczęściej serwowane są z mięsnym gulaszem i duszoną kapustą. W kuchni czeskiej nie brakuje również zup, od mięsnych przypominających gulaszową, praskie flaki (dršťková polévka), aż po zupę ziemniaczaną (bramboračka).
Czesi mają również odpowiednik naszych placków ziemniaczanych, o wdzięcznej nazwie bramboraki. Oprócz dań na bazie ziemniaków, króluje tu również kapusta, oraz różnego rodzaju mięsa. Wśród dań mięsnych w restauracyjnych menu często pojawia się vepřo-knedlo-zelo, czyli pieczeń z knedlikami i kapustą, czy golonka (vepřové koleno). Wegetarianom polecamy smażony ser (smažený sýr). Oczywiście do obiadu musisz zamówić czeskie piwo.
Co jeść w Niemczech?
Kuchnia niemiecka znana jest z pożywnych i dosyć ciężkostrawnych potraw. Podobnie jak w kuchni czeskiej, nie brakuje tu dań mięsnych i kapusty, do których oczywiście serwowane jest piwo. Restauracyjne menu będzie nieco różnić się od siebie w zależności od regionu, do którego się udamy. Na przykład w Bawarii królują golonki (schweinshaxe), natomiast podczas zwiedzania stolicy, na pewno natkniesz się na liczne budki serwujące weisswurst, bratwurst, czy currywurst, czyli różnego rodzaju kiełbasy.
Wszyscy wielibiciele schabowych bez obaw mogą sięgać po schnitzel wiener art lub Berliner Schnitzel. Natomiast wśród niemieckich zup jedną z najbardziej popularnych jest te ziemniaczana (kartoffelsuppe), oraz eintopf, zupa mięsno-warzywna. Jedną z najbardziej znanych niemieckich sałatek jest kartoffelsalat, czyli jak wskazuje nazwa, sałatka ziemniaczana.
Jaki deser wybrać w Niemczech? Skuś się na jabłkowy strudel (apfelstrudel) lub pyszne ciasto z wiśniami (schwarzwälder kirschtorte).
Currywurst - oryginalny, sprawdzony przepis
Zobacz przepisCurrywurst - oryginalny, sprawdzony przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem
Zobacz przepisKartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co jeść na Słowacji?
Chociaż podczas wizyty na Podhalu wielu turystów z chęcią zagląda na Słowację, nie wszyscy wiedzą, jakie potrawy mogą zamówić w restauracjach tuż za polską granicą. Znajdziemy tu sporo dań mącznych, mięsnych i kapuścianych. Do najpopularniejszych propozycji należą halušky, to rodzaj niewielkich klusek przygotowywanych z ziemniaków i mąki, najcześciej podaje się go wraz z sosem na bazie bryndzy i śmietany oraz ze skwarkami.
Jedną z najbardziej znanych zup jest fazulovica, czyli sycąca zupa fasolowa, jada się tu również rosół, kapuśniak (kapustnica), czy cebulową. Miłośników mięs zachęcamy do spróbowania kačica s červenou kapustou, czyli pieczonej kaczki serwowanej z kapustą. Ciekawym daniem są także ziemniaczane naleśniki (zemiakové lokše), które często przygotowywane są w wersji wytrawnej. Podobnie jak w Czechach, Słowacy również z chęcią przygotowują smażony, panierowany ser. Wielbicielom pierogów mogą zasmakować natomiast pierogi z bryndzą (bryndzové pirohy).
Halyszki ziemniaczane
Zobacz przepisHalyszki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kapuśniak (słowacka "Kapustnica")
Zobacz przepisKapuśniak (słowacka "Kapustnica") / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co jeść na Węgrzech?
W daniach kuchni węgierskiej nie brakuje wyrazistych smaków, są aromatyczne, pełne czosnku, cebuli, i oczywiście papryki. Najbardziej znanym daniem, często odtwarzanym w niejednej kuchni, jest gulasz węgierski (pörkölt). Bazuje na kompozycji warzyw oraz mięsie wołowym, czasem używa się także wieprzowiny, baraniny, a nawet drobiu. Węgrzy przygotowują także zupę golaszową, gulyásleves, w Polsce znana jako bogracz.
Podczas spaceru ulicamy Budapesztu, być może natkniesz się na budki serwujące langosze (lángos), czyli placek z ziemniaków, mąki i drożdży zmażone w głębokim tłuszczu. Podaje się je z przeóżnymi dodatkami, serem żółtym, masłem czosnkowym, szynką, a nawet śmietaną i cukrem.
Popularnym węgierskim deserem jest natomiast tort Dobosa, na który składa się krem maślany, biszkopt oraz karmelowa polewa.
Gulasz wołowy węgierski
Zobacz przepisGulasz wołowy węgierski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bogracz czyli gulasz z kociołka
Zobacz przepisBogracz czyli gulasz z kociołka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: lot.com/pl, wikipedia.org, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »