Kulinarne podróże pełne smaku. Co jeść podczas wycieczki do Czech, Niemiec, na Węgry lub Słowację?

Wakacyjne wycieczki to doskonała okazja nie tylko do zwiedzania zabytków, czy kupienia pamiątek, ale i do spróbowania tradycyjnych potraw. Dziś podpowiemy ci, jakich dań musisz spróbować podczas wyjazdu do Niemiec, Czech, na Słowację, oraz Węgry. Może niektóre przepisy spodobają ci się na tyle, że zechcesz je odtworzyć również w swojej kuchni.

Co jeść na wycieczce w Niemczech, Czechach, na Słowacji, albo na Węgrzech? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Znane powiedzenie mówi, że podróże kształcą, również w temacie kulinariów. Podczas wakacyjnego urlopu, warto próbować nieznanych dotąd dań i poznawać nowe smaki. Chociaż z państwami, takimi jak Czechy, Niemcy, czy Słowacja, łączy nas wiele gastronomicznych podobieństw, niektóre potrawy, na pewno cię zaskoczą. Poznaj przepisy na tradycyjnego węgierskiego langosza, niemiecki bratwurst, czy czeskie knedliki. 

Sprawdź także: Najlepsze potrawy na wakacjach. Co jeść we Włoszech, Chorwacji, Grecji i Hiszpanii?

Co jeść w Czechach?

Wybierasz się do Pragi i nie wiesz, jakich dań musisz koniecznie spróbować? Na pewno nie jeden raz słyszałeś o słynnych knedlikach, czyli drożdżowych bułkach na parze przygotowywanych z mąki pszennej i gotowanych ziemniaków. Najczęściej serwowane są z mięsnym gulaszem i duszoną kapustą. W kuchni czeskiej nie brakuje również zup, od mięsnych przypominających gulaszową, praskie flaki (dršťková polévka), aż po zupę ziemniaczaną (bramboračka).

Czesi mają również odpowiednik naszych placków ziemniaczanych, o wdzięcznej nazwie bramboraki. Oprócz dań na bazie ziemniaków, króluje tu również kapusta, oraz różnego rodzaju mięsa. Wśród dań mięsnych w restauracyjnych menu często pojawia się vepřo-knedlo-zelo, czyli pieczeń z knedlikami i kapustą, czy golonka (vepřové koleno). Wegetarianom polecamy smażony ser (smažený sýr). Oczywiście do obiadu musisz zamówić czeskie piwo. 

Czeskie knedliki

 Czeskie knedliki Zobacz przepis

Czeskie knedliki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ser smażony

 Ser smażony Zobacz przepis

Ser smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Flaki po czesku

 Flaki po czesku Zobacz przepis

Flaki po czesku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co jeść w Niemczech?

Kuchnia niemiecka znana jest z pożywnych i dosyć ciężkostrawnych potraw. Podobnie jak w kuchni czeskiej, nie brakuje tu dań mięsnych i kapusty, do których oczywiście serwowane jest piwo. Restauracyjne menu będzie nieco różnić się od siebie w zależności od regionu, do którego się udamy. Na przykład w Bawarii królują golonki (schweinshaxe), natomiast podczas zwiedzania stolicy, na pewno natkniesz się na liczne budki serwujące weisswurst, bratwurst, czy currywurst, czyli różnego rodzaju kiełbasy.

Wszyscy wielibiciele schabowych bez obaw mogą sięgać po schnitzel wiener art lub Berliner Schnitzel. Natomiast wśród niemieckich zup jedną z najbardziej popularnych jest te ziemniaczana (kartoffelsuppe), oraz eintopf, zupa mięsno-warzywna. Jedną z najbardziej znanych niemieckich sałatek jest kartoffelsalat, czyli jak wskazuje nazwa, sałatka ziemniaczana.

Jaki deser wybrać w Niemczech? Skuś się na jabłkowy strudel (apfelstrudel) lub pyszne ciasto z wiśniami (schwarzwälder kirschtorte).

Currywurst - oryginalny, sprawdzony przepis

 Currywurst - oryginalny, sprawdzony przepis Zobacz przepis

Currywurst - oryginalny, sprawdzony przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Golonka w piwie

 Golonka w piwie Zobacz przepis

Golonka w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem

 Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co jeść na Słowacji?

Chociaż podczas wizyty na Podhalu wielu turystów z chęcią zagląda na Słowację, nie wszyscy wiedzą, jakie potrawy mogą zamówić w restauracjach tuż za polską granicą. Znajdziemy tu sporo dań mącznych, mięsnych i kapuścianych. Do najpopularniejszych propozycji należą halušky, to rodzaj niewielkich klusek przygotowywanych z ziemniaków i mąki, najcześciej podaje się go wraz z sosem na bazie bryndzy i śmietany oraz ze skwarkami. 

Jedną z najbardziej znanych zup jest fazulovica, czyli sycąca zupa fasolowa, jada się tu również rosół, kapuśniak (kapustnica), czy cebulową. Miłośników mięs zachęcamy do spróbowania kačica s červenou kapustou, czyli pieczonej kaczki serwowanej z kapustą. Ciekawym daniem są także ziemniaczane naleśniki (zemiakové lokše), które często przygotowywane są w wersji wytrawnej. Podobnie jak w Czechach, Słowacy również z chęcią przygotowują smażony, panierowany ser. Wielbicielom pierogów mogą zasmakować natomiast pierogi z bryndzą (bryndzové pirohy).

Halyszki ziemniaczane

 Halyszki ziemniaczane Zobacz przepis

Halyszki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kapuśniak (słowacka "Kapustnica")

 Kapuśniak (słowacka "Kapustnica") Zobacz przepis

Kapuśniak (słowacka "Kapustnica") / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bryndzové pirohy

 Bryndzové pirohy Zobacz przepis

Bryndzové pirohy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co jeść na Węgrzech?

W daniach kuchni węgierskiej nie brakuje wyrazistych smaków, są aromatyczne, pełne czosnku, cebuli, i oczywiście papryki. Najbardziej znanym daniem, często odtwarzanym w niejednej kuchni, jest gulasz węgierski (pörkölt). Bazuje na kompozycji warzyw oraz mięsie wołowym, czasem używa się także wieprzowiny, baraniny, a nawet drobiu. Węgrzy przygotowują także zupę golaszową, gulyásleves, w Polsce znana jako bogracz. 

Podczas spaceru ulicamy Budapesztu, być może natkniesz się na budki serwujące langosze (lángos), czyli placek z ziemniaków, mąki i drożdży zmażone w głębokim tłuszczu. Podaje się je z przeóżnymi dodatkami, serem żółtym, masłem czosnkowym, szynką, a nawet śmietaną i cukrem.

Popularnym węgierskim deserem jest natomiast tort Dobosa, na który składa się krem maślany, biszkopt oraz  karmelowa polewa.

Gulasz wołowy węgierski

 Gulasz wołowy węgierski Zobacz przepis

Gulasz wołowy węgierski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bogracz czyli gulasz z kociołka

 Bogracz czyli gulasz z kociołka Zobacz przepis

Bogracz czyli gulasz z kociołka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Langosz

 Langosz Zobacz przepis

Węgierski placek Langosz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tort Dobosza

 Tort Dobosza Zobacz przepis

Tort Dobosza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródła: lot.com/pl, wikipedia.org, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Światowe grillowanie: Shish kebab z sosem miętowym, warzywami i pitą

Tu Europa łączy się z Azją, a w powietrzu unosi się zapach orientu. W najnowszym odcinku, Karolina Kowalewska-Walas przygotuje aromatyczne i orzeźw...

0
Informacje Wytrawne dania ze śliwkami. Najlepsze przepisy

Śliwki zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkimi przetworami takimi jak dżemy lub powidła, a także z domowymi wypiekami. Podczas gdy można przemycić je...

2
Informacje Serniki z galaretką. TOP 5 najlepszych przepisów

Serniki z galaretką to klasyczny deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Połączenie kremowej konsystencji z lekką, owocową galaretką spr...

12
Informacje Poprawia trawienie, wspiera wątrobę i nerki. Jak zrobić domowy ocet śliwkowy, kto powinien go pić?

Kto powinien pić ocet śliwkowy? Właściwości tego prozdrowotnego specyfiku przysłużą się w szczególności osobom z problemami układu pokarmowego i tr...

27