Liście i nasiona na zdrowe jelita, wątrobę i bóle reumatyczne. Kto powinien jeść kolendrę i jak wykorzystać ją w kuchni?

Kolendra to jedna z tych przypraw, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z niczym szczególnym. Okazuje się jednak, że drzemie w niej potężna prozdrowotna moc, a to oznacza, że jej rola nie ogranicza się jedynie do podkreślania smaku potraw. Kto powinien jeść kolendrę i jak wykorzystać ją w kuchni?

Spożywanie kolendry wpływa korzystnie na układ trawienny i sercowo-naczyniowy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kolendra to roślina z gatunku selerowatych, która swoim wyglądem przypomina natkę pietruszki. Przyprawa ta cieszy się dość dużą popularnością w polskiej kuchni i chętnie dodawana jest do rozmaitych dań, np. zup czy sosów.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że składnik ten nie tylko idealnie podkreśla smak potraw, ale również doskonale wpływa na organizm, usprawniając szereg zachodzących w nim procesów. Jakie są jego najważniejsze właściwości? Kto powinien jeść kolendrę, a dla kogo nie jest ona wskazana? I jak można wykorzystać ją w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Liście kolendry - wartości odżywcze i właściwości  

Czym mogą poszczycić się liście kolendry? Wartości odżywcze i właściwości tej rośliny są wręcz imponujące. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że stanowi ona skarbnicę witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy A, potasu oraz wapnia. Nie sposób nie wspomnieć także o obecności żelaza oraz błonnika. Jeśli chodzi o dokładne dane, kształtują się one następująco: 

  • Wartość energetyczna: 25 kcal/100 g; 
  • Białko: 2 g; 
  • Tłuszcz: 0,5 g; 
  • Węglowodany: 3,5 g; 
  • Błonnik: 2,8 g; 
  • Witamina A: 335 μg; 
  • Witamina C: 26 mg; 
  • Potas: 520 mg; 
  • Wapń: 65 mg; 
  • Żelazo: 1,75 mg. 

W jaki sposób liście kolendry działają na organizm? Na początek warto podkreślić, że są one cennym źródłem flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym. To jednak nie wszystko - według doniesień naukowych obniżają one poziom „złego” cholesterolu we krwi, wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a do tego usprawniają pracę układu pokarmowego. Ich dodatkowym atutem jest zdolność do regulowania ciśnienia krwi oraz niwelowania objawów zatrucia.  

Sprawdź także: Zbierz młode szyszki sosny i przygotuj z nich syrop. Przy przeziębieniu nie ma sobie równych

Kolendra (nasiona) - wartości odżywcze i właściwości 

Co jeszcze do zaoferowania ma nam kolendra (nasiona)? Wartości odżywcze i właściwości przyprawy w tej postaci wcale nie odbiegają od tych wymienionych powyżej. Zarówno liście, jak i nasiona zawierają różne witaminy i minerały, niemniej jednak ich proporcje nieco się od siebie różnią, co można zauważyć, zapoznając się z poniższymi danymi:  

  • Wartość energetyczna: 300 kcal/100 g; 
  • Białko: 12 g; 
  • Tłuszcz: 18 g;  
  • Węglowodany: 55 g; 
  • Błonnik: 40 g; 
  • Witamina A: 0 μg; 
  • Witamina C: 20 mg; 
  • Potas: 1 265 mg; 
  • Wapń: 710 mg; 
  • Żelazo: 15 mg. 

Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne nasion kolendry, są one zbliżone do tych przypisywanych liściom. To oznacza, że na ich spożywaniu skorzysta m.in. twój układ trawienny i sercowo-naczyniowy. Warto podkreślić, że to właśnie z nich wytwarza się niezwykle cenny olejek, który wykazuje działanie przeciwgrzybicze, niweluje wzdęcia, rozkurcza mięśnie gładkie, a do tego rozgrzewa i łagodzi dolegliwości bólowe.

Nie sposób nie wspomnieć również o jego korzystnym wpływie na skórę, zwłaszcza w kontekście zwalczania trądziku oraz regulowania pracy gruczołów łojowych. Co więcej, badania naukowe wskazują, że nasiona kolendry zawierają mniej przeciwutleniaczy niż liście, ale za to mają silniejszy potencjał przeciwcukrzycowy. 

Kolendra - przeciwwskazania  

Kto powinien wykluczyć ze swojego jadłospisu produkt, jakim jest kolendra? Przeciwwskazania do stosowania tej rośliny nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę przed uwzględnieniem jej w swoich potrawach. Nie jest ona wskazana dla osób zmagających się z uczuleniem lub nadwrażliwością na zawarte w niej składniki - dotyczy to zarówno jej spożywania, jak i aplikowania na skórę. Ponadto szczególną ostrożność przy jej stosowaniu powinny zachować osoby przyjmujące leki hipotensyjne, uspokajające i przeciwcukrzycowe, a to wszystko ze względu na ryzyko wystąpienia niepożądanych interakcji. 

Zobacz: Afera w holenderskiej armii. Żołnierze uczyli się... grillować

Liście kolendry - zastosowanie w kuchni  

Jak przemycić do swoich dań liście kolendry? Zastosowanie w kuchni tej rośliny jest bardzo wszechstronne! Możesz dodawać ją do rozmaitych zup, sosów, past warzywnych oraz pieczonych i marynowanych warzyw. Poznaj przepisy z liśćmi kolendry w roli głównej i wybierz swój ulubiony.

Sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem i kolendrą 

Kolendra doskonale komponuje się z wieloma składnikami, dlatego stanowi idealny element sałatek - nawet takich ze słodkim akcentem. Przykładem takiej sałatki jest ta z ananasem i kukurydzą. Czego potrzebujesz do jej przygotowania poza wymienionymi produktami? Na swojej zakupowej liście umieść zielonego ogórka, limonkę, ryż, syrop klonowy oraz sól.

Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania ryżu w lekko osolonej wodzie. Po obróbce termicznej umieść go w dużej misce i wsyp do niego kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ogórka i ananasa. Dopraw całość szczyptą soli, po czym wlej nieco soku z limonki i syropu klonowego. Na koniec wrzuć listki kolendry i wymieszaj

Cytrynowe smoothie z kolendrą 

Szukasz pomysłu na prostą i szybką przekąskę, która będzie jednocześnie prawdziwą bombą witaminową? W takim razie postaw na cytrynowe smoothie z kolendrą. Jego przyrządzenie jest banalnie proste - jedyne, co musisz zrobić, to zmiksować ze sobą banany, dużą cytrynę (bez skórki), miętę oraz liście kolendry.  

Nasiona kolendry - zastosowanie w kuchni  

Jak wykorzystać w swoich przepisach nasiona kolendry? Zastosowanie w kuchni tego produktu jest równie wszechstronne, co w przypadku liści. Warto mieć na uwadze, że nasiona są mniej intensywne i nieco słodkawe, dlatego świetnie sprawdzają się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych przekąskach.  

Zupa z kalarepy z pastą tahini i nasionami kolendry 

Przykładem potraw, do których idealnie pasują nasiona kolendry, są zupy, np. ta z dodatkiem kalarepy i tahini. Powstaje ona z takich komponentów jak bulion warzywny, cebula, kalarepa, olej kokosowy, chili, tahini, koperek, sok z cytryny oraz sos sojowy.

Pokrój kalarepę w drobną kostkę, a jej liście posiekaj. W większym garnku lub rondelku podsmaż cebulę na oleju kokosowym, po czym dorzuć kalarepę i duś całość pod przykryciem przez pięć minut. Wlej do garnka bulion i dodaj pozostałe komponenty poza koperkiem. Gotuj danie do momentu, aż kalarepa nabierze miękkości. Zdejmij garnek z palnika i zblenduj jego zawartość na gładką masę. Na koniec dopraw go wedle uznania i posyp koperkiem. Smacznego! 

 

1. Gruzińskie lobio

 Gruzińskie lobio Zobacz przepis

Zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pikantny krem curry z brokuła

 Pikantny krem curry z brokuła Zobacz przepis

Pikantny krem curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tajska zupa z kurczakiem i makaronem

 Tajska zupa z kurczakiem i makaronem Zobacz przepis

Zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą

 Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą Zobacz przepis

Arabska zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca

 Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca Zobacz przepis

Karkówka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kurczak po gruzińsku

 Kurczak po gruzińsku Zobacz przepis

Kurczak po gruzińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Curry z ciecierzycą i szpinakiem

 Curry z ciecierzycą i szpinakiem Zobacz przepis

Curry z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z kuskusem, fetą i pomarańczami

 Sałatka z kuskusem, fetą i pomarańczami Zobacz przepis

Sałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cytrynowe pesto z listkami kolendry

 Cytrynowe pesto z listkami kolendry Zobacz przepis

Pesto z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki

 Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki Zobacz przepis

Kiszone ogórki z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kiełbasa z dodatkiem świeżych ziaren kolendry

 Kiełbasa z dodatkiem świeżych ziaren kolendry Zobacz przepis

Kiełbasa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli

 Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli Zobacz przepis

Meksykańska sałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei

 Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei Zobacz przepis

Pierniczki z Bazylei / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Ciasto z cukinii i pestek słonecznika

 Ciasto z cukinii i pestek słonecznika Zobacz przepis

Ciasto z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2