Spis treści:
- Liście kolendry - wartości odżywcze i właściwości
- Kolendra (nasiona) - wartości odżywcze i właściwości
- Kolendra - przeciwwskazania
- Liście kolendry - zastosowanie w kuchni
- Nasiona kolendry - zastosowanie w kuchni
Kolendra to roślina z gatunku selerowatych, która swoim wyglądem przypomina natkę pietruszki. Przyprawa ta cieszy się dość dużą popularnością w polskiej kuchni i chętnie dodawana jest do rozmaitych dań, np. zup czy sosów.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że składnik ten nie tylko idealnie podkreśla smak potraw, ale również doskonale wpływa na organizm, usprawniając szereg zachodzących w nim procesów. Jakie są jego najważniejsze właściwości? Kto powinien jeść kolendrę, a dla kogo nie jest ona wskazana? I jak można wykorzystać ją w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Liście kolendry - wartości odżywcze i właściwości
Czym mogą poszczycić się liście kolendry? Wartości odżywcze i właściwości tej rośliny są wręcz imponujące. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że stanowi ona skarbnicę witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy A, potasu oraz wapnia. Nie sposób nie wspomnieć także o obecności żelaza oraz błonnika. Jeśli chodzi o dokładne dane, kształtują się one następująco:
- Wartość energetyczna: 25 kcal/100 g;
- Białko: 2 g;
- Tłuszcz: 0,5 g;
- Węglowodany: 3,5 g;
- Błonnik: 2,8 g;
- Witamina A: 335 μg;
- Witamina C: 26 mg;
- Potas: 520 mg;
- Wapń: 65 mg;
- Żelazo: 1,75 mg.
W jaki sposób liście kolendry działają na organizm? Na początek warto podkreślić, że są one cennym źródłem flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym. To jednak nie wszystko - według doniesień naukowych obniżają one poziom „złego” cholesterolu we krwi, wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a do tego usprawniają pracę układu pokarmowego. Ich dodatkowym atutem jest zdolność do regulowania ciśnienia krwi oraz niwelowania objawów zatrucia.
Kolendra (nasiona) - wartości odżywcze i właściwości
Co jeszcze do zaoferowania ma nam kolendra (nasiona)? Wartości odżywcze i właściwości przyprawy w tej postaci wcale nie odbiegają od tych wymienionych powyżej. Zarówno liście, jak i nasiona zawierają różne witaminy i minerały, niemniej jednak ich proporcje nieco się od siebie różnią, co można zauważyć, zapoznając się z poniższymi danymi:
- Wartość energetyczna: 300 kcal/100 g;
- Białko: 12 g;
- Tłuszcz: 18 g;
- Węglowodany: 55 g;
- Błonnik: 40 g;
- Witamina A: 0 μg;
- Witamina C: 20 mg;
- Potas: 1 265 mg;
- Wapń: 710 mg;
- Żelazo: 15 mg.
Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne nasion kolendry, są one zbliżone do tych przypisywanych liściom. To oznacza, że na ich spożywaniu skorzysta m.in. twój układ trawienny i sercowo-naczyniowy. Warto podkreślić, że to właśnie z nich wytwarza się niezwykle cenny olejek, który wykazuje działanie przeciwgrzybicze, niweluje wzdęcia, rozkurcza mięśnie gładkie, a do tego rozgrzewa i łagodzi dolegliwości bólowe.
Nie sposób nie wspomnieć również o jego korzystnym wpływie na skórę, zwłaszcza w kontekście zwalczania trądziku oraz regulowania pracy gruczołów łojowych. Co więcej, badania naukowe wskazują, że nasiona kolendry zawierają mniej przeciwutleniaczy niż liście, ale za to mają silniejszy potencjał przeciwcukrzycowy.
Kolendra - przeciwwskazania
Kto powinien wykluczyć ze swojego jadłospisu produkt, jakim jest kolendra? Przeciwwskazania do stosowania tej rośliny nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę przed uwzględnieniem jej w swoich potrawach. Nie jest ona wskazana dla osób zmagających się z uczuleniem lub nadwrażliwością na zawarte w niej składniki - dotyczy to zarówno jej spożywania, jak i aplikowania na skórę. Ponadto szczególną ostrożność przy jej stosowaniu powinny zachować osoby przyjmujące leki hipotensyjne, uspokajające i przeciwcukrzycowe, a to wszystko ze względu na ryzyko wystąpienia niepożądanych interakcji.
Zobacz: Afera w holenderskiej armii. Żołnierze uczyli się... grillować
Liście kolendry - zastosowanie w kuchni
Jak przemycić do swoich dań liście kolendry? Zastosowanie w kuchni tej rośliny jest bardzo wszechstronne! Możesz dodawać ją do rozmaitych zup, sosów, past warzywnych oraz pieczonych i marynowanych warzyw. Poznaj przepisy z liśćmi kolendry w roli głównej i wybierz swój ulubiony.
Sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem i kolendrą
Kolendra doskonale komponuje się z wieloma składnikami, dlatego stanowi idealny element sałatek - nawet takich ze słodkim akcentem. Przykładem takiej sałatki jest ta z ananasem i kukurydzą. Czego potrzebujesz do jej przygotowania poza wymienionymi produktami? Na swojej zakupowej liście umieść zielonego ogórka, limonkę, ryż, syrop klonowy oraz sól.
Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania ryżu w lekko osolonej wodzie. Po obróbce termicznej umieść go w dużej misce i wsyp do niego kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ogórka i ananasa. Dopraw całość szczyptą soli, po czym wlej nieco soku z limonki i syropu klonowego. Na koniec wrzuć listki kolendry i wymieszaj
Cytrynowe smoothie z kolendrą
Szukasz pomysłu na prostą i szybką przekąskę, która będzie jednocześnie prawdziwą bombą witaminową? W takim razie postaw na cytrynowe smoothie z kolendrą. Jego przyrządzenie jest banalnie proste - jedyne, co musisz zrobić, to zmiksować ze sobą banany, dużą cytrynę (bez skórki), miętę oraz liście kolendry.
Nasiona kolendry - zastosowanie w kuchni
Jak wykorzystać w swoich przepisach nasiona kolendry? Zastosowanie w kuchni tego produktu jest równie wszechstronne, co w przypadku liści. Warto mieć na uwadze, że nasiona są mniej intensywne i nieco słodkawe, dlatego świetnie sprawdzają się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych przekąskach.
Zupa z kalarepy z pastą tahini i nasionami kolendry
Przykładem potraw, do których idealnie pasują nasiona kolendry, są zupy, np. ta z dodatkiem kalarepy i tahini. Powstaje ona z takich komponentów jak bulion warzywny, cebula, kalarepa, olej kokosowy, chili, tahini, koperek, sok z cytryny oraz sos sojowy.
Pokrój kalarepę w drobną kostkę, a jej liście posiekaj. W większym garnku lub rondelku podsmaż cebulę na oleju kokosowym, po czym dorzuć kalarepę i duś całość pod przykryciem przez pięć minut. Wlej do garnka bulion i dodaj pozostałe komponenty poza koperkiem. Gotuj danie do momentu, aż kalarepa nabierze miękkości. Zdejmij garnek z palnika i zblenduj jego zawartość na gładką masę. Na koniec dopraw go wedle uznania i posyp koperkiem. Smacznego!
2. Pikantny krem curry z brokuła
Zobacz przepisPikantny krem curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Tajska zupa z kurczakiem i makaronem
Zobacz przepisZupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą
Zobacz przepisArabska zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca
Zobacz przepisKarkówka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kurczak po gruzińsku
Zobacz przepisKurczak po gruzińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Curry z ciecierzycą i szpinakiem
Zobacz przepisCurry z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z kuskusem, fetą i pomarańczami
Zobacz przepisSałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Cytrynowe pesto z listkami kolendry
Zobacz przepisPesto z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki
Zobacz przepisKiszone ogórki z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kiełbasa z dodatkiem świeżych ziaren kolendry
Zobacz przepisKiełbasa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli
Zobacz przepisMeksykańska sałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei
Zobacz przepisPierniczki z Bazylei / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Ciasto z cukinii i pestek słonecznika
Zobacz przepisCiasto z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »