Dania jednogarnkowe

Nieważne, czy jesteś doświadczonym grzybiarzem, czy jedynie od czasu do czasu wybierasz się do lasu na grzybobranie - nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wyhodował swoje własne grzyby, np. boczniaki. Jakie właściwości ma boczniak i jak wyhodować go krok po kroku w domowych warunkach?

Jak wyhodować boczniaki w domu krok po kroku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie musisz iść na bazar ani do sklepu, aby mieć pod ręką pyszne i zdrowe grzyby, np. boczniaki, które stanowią idealną bazę do wielu dań. Możesz wyhodować je samodzielnie w domu - w tym celu musisz zaopatrzyć się jedynie w balot, czyli specjalne podłoże do uprawy, składające się ze słomy i grzybni zawiniętej w worek foliowy. Jakie właściwości ma boczniak i jak wyglądają poszczególne etapy jego hodowli w domowych warunkach? 

Sprawdź także: Najzdrowsza bułka w 1,5 minuty. Baza to siemię lniane

Jak wyhodować boczniaki w domu krok po kroku?

Ogromną zaletą boczniaków są ich możliwości adaptacyjne, dzięki czemu nic nie stoi na przeszkodzie, aby uprawiać je w domu. Dlaczego jest to takie istotne? Ponieważ wiele gatunków grzybów rośnie wyłącznie w swoim naturalnym środowisku, które trudno jest odwzorować w domowych warunkach. Sytuacja nieco inaczej wygląda w przypadku boczniaków - jedyne, co musisz zrobić, to umieścić balot w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu i zadbać o optymalną wilgotność powietrza.

Jak wyhodować boczniaki w domu krok po kroku? Podstawą jest wybór miejsca. Może być to piwnica z oknem, balkon, zacieniona część tarasu lub inne pomieszczenie z dostępem do świeżego powietrza - najlepiej od północnej strony. Na szczęście przeszkodą nie jest temperatura, ponieważ w przypadku boczniaków może ona wynosić od sześciu do nawet 26 stopni.

Balot wystarczy położyć na podłodze - umieść go tuż przy ścianie, w okolicy okna lub drzwi balkonowych, aby docierało do niego świeże powietrze. Pod żadnym pozorem nie zdejmuj folii, w którą owinięta jest słoma, ponieważ pomaga ona w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgoci i właściwych warunków do rozwoju grzybów.

Regularnie zraszaj balot wodą. Aby nie pobrudzić i nie zmoczyć podłogi, słomianą kostkę postaw na nieprzemakalnej podstawie. Możesz przykładowo wypełnić ją odrobiną wody i w ten sposób zadbać o prawidłowy poziom wilgotności. Ważne, aby nie przesadzać z jej ilością, ponieważ jej nadmiar spowoduje gnicie.

Cały proces wymaga systematycznego podlewania przez kilka tygodni od momentu rozpoczęcia uprawy. Upewnij się, czy w balocie znajduje się kilka krzyżowych nacięć, które umożliwią grzybni wyrastanie na powierzchnię słomianej kostki. Kiedy możesz spodziewać się pierwszych, gotowych do ścięcia grzybów? Na pierwszy wysyp czeka się zwykle kilka tygodni. Najlepiej zbierać takie boczniaki, których kapelusze osiągnęły od pięciu do 15 cm średnicy. 

Jakie właściwości ma boczniak?

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma boczniak? Na początek warto podkreślić, że stanowi on źródło witaminy C i witamin z grupy B oraz żelaza, wapnia, fosforu, potasu i cynku. Ogromną zaletą tego grzyba jest obecność przeciwutleniaczy, które regulują poziom cholesterolu we krwi i pomagają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie. Z jakich jeszcze powodów powinieneś zastanowić się nad uprawą boczniaków w swoim domu? Wiedz, że jedząc te grzyby, zapewnisz swojemu organizmowi dostęp do substancji odżywczych, które wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają wiele innych zachodzących w nim procesów.

Boczniak - przeciwwskazania

Kto powinien zrezygnować ze spożywania grzyba, jakim jest boczniak? Przeciwwskazania do jego uwzględniania w kulinarnych przepisach dotyczą przede wszystkim uczuleń i alergii na pleśnie. Co więcej, jego nadmierne stosowanie wywołuje problemy gastryczne, takie jak wzdęcia czy biegunka. Jeżeli w przyrządzaniu boczniaków zastosujesz zbyt dużą ilość tłuszczu, po zjedzeniu takiej potrawy prawdopodobnie będziesz borykał się z niestrawnością i dyskomfortem w żołądku. Kto jeszcze nie powinien sięgać po boczniaki? Na przykład osoby przyjmujące leki przeciwpadaczkowe, ponieważ mogą one wchodzić w interakcje z substancjami zawartymi we wspomnianych grzybach.

Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu?

Jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, abyś do swojej diety wprowadził grzyby, warto zastosować je w swoim menu. Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji.

Boczniaki w ziołach

Jedną z opcji są boczniaki smażone w ziołach. Stanowią one świetną alternatywę dla grzybów w panierce, które mogą być ciężkostrawne, ponieważ chłoną sporą ilość tłuszczu. Jak je wyczarować? W pierwszej kolejności pokrój je na kawałki, a następnie podsmaż z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić ich smak, możesz dodać do nich nieco sosu sojowego. Grzyby w tym wydaniu doskonale smakują solo, ale równie dobrze możesz zaserwować je jako dodatek do posiłku. 

Makaron z boczniakami

Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na danie obiadowe z boczniakami, koniecznie podaj je z serem i makaronem. Obiad w tej wersji nie tylko znakomicie smakuje, ale również zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zacznij od podsmażenia grzybów z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj do nich porcję ugotowanego makaronu. Dopraw całość solą oraz pieprzem i zaczekaj, aż zawartość patelni zmięknie. Gdy potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji, przełóż ją na talerz i posyp startym serem - najlepszym wyborem jest parmezan, ale jeśli nie masz go pod ręką, możesz sięgnąć po zwykły żółty ser. 

Flaczki z boczniaków 

Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu, jeśli nie makaron? Na przykład aromatyczne flaczki. Co prawda jest to danie szczególnie popularne wśród wegetarian, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadały się nim również osoby jedzące mięso, zwłaszcza że naprawdę zachwyca ono swoim smakiem. Jak je przygotować? W pierwszym kroku podsmaż grzyby z czosnkiem, cebulą i drobno poszatkowaną marchewką. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Aby podkreślić ich smak, dorzuć do nich majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Pod koniec obróbki termicznej dodaj koncentrat pomidorowy. 

Boczniaki z ryżem

Chciałbyś wprowadzić do swojej potrawy azjatycki akcent? Zatem postaw na boczniaki z ryżem. Umieść na jakiś czas kawałki boczniaków i bakłażana w marynacie na bazie mleka kokosowego, sosu sojowego, octu, oliwy z oliwek oraz czosnku i imbiru. Następnie rozłóż je na blaszce do pieczenia i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podsmaż na patelni cebulę z czosnkiem, marchewką oraz cukinią i po chwilowej obróbce termicznej dorzuć do nich upieczone boczniaki i bakłażana. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z ryżem. Jeśli jesteś fanem pikantnych dań, koniecznie dodaj do niej nieco chili.

Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu? Więcej pysznych i przetestowanych przez użytkowników przepisów znajdziesz poniżej:

1. Omlet z boczniakami

 Omlet z boczniakami Zobacz przepis

Omlet z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marynowane boczniaki

 Marynowane boczniaki Zobacz przepis

Marynowane boczniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bigos z boczniakami

 Bigos z boczniakami Zobacz przepis

Bigos z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Boczniaki w tempurze

 Boczniaki w tempurze Zobacz przepis

Boczniaki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z boczniakami

 Sałatka z boczniakami Zobacz przepis

Sałatka z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z boczniakami

 Sałatka z boczniakami Zobacz przepis

Sałatka z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tagliatelle z boczniakami

 Tagliatelle z boczniakami Zobacz przepis

Tagliatelle z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Flaczki z boczniaka

 Flaczki z boczniaka Zobacz przepis

Flaczki z boczniaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa z boczniakami

 Zupa z boczniakami Zobacz przepis

Zupa z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tarta z boczniakami

 Tarta z boczniakami Zobacz przepis

Tarta z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Filet z karpia z boczniakami

 Filet z karpia z boczniakami Zobacz przepis

Filet z karpia z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

 Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami Zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 116

30 min
3
Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 39

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8