Spis treści:
- Jak wyhodować boczniaki w domu krok po kroku?
- Jakie właściwości ma boczniak?
- Boczniak - przeciwwskazania
- Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu?
Nie musisz iść na bazar ani do sklepu, aby mieć pod ręką pyszne i zdrowe grzyby, np. boczniaki, które stanowią idealną bazę do wielu dań. Możesz wyhodować je samodzielnie w domu - w tym celu musisz zaopatrzyć się jedynie w balot, czyli specjalne podłoże do uprawy, składające się ze słomy i grzybni zawiniętej w worek foliowy. Jakie właściwości ma boczniak i jak wyglądają poszczególne etapy jego hodowli w domowych warunkach?
Sprawdź także: Najzdrowsza bułka w 1,5 minuty. Baza to siemię lniane
Jak wyhodować boczniaki w domu krok po kroku?
Ogromną zaletą boczniaków są ich możliwości adaptacyjne, dzięki czemu nic nie stoi na przeszkodzie, aby uprawiać je w domu. Dlaczego jest to takie istotne? Ponieważ wiele gatunków grzybów rośnie wyłącznie w swoim naturalnym środowisku, które trudno jest odwzorować w domowych warunkach. Sytuacja nieco inaczej wygląda w przypadku boczniaków - jedyne, co musisz zrobić, to umieścić balot w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu i zadbać o optymalną wilgotność powietrza.
Jak wyhodować boczniaki w domu krok po kroku? Podstawą jest wybór miejsca. Może być to piwnica z oknem, balkon, zacieniona część tarasu lub inne pomieszczenie z dostępem do świeżego powietrza - najlepiej od północnej strony. Na szczęście przeszkodą nie jest temperatura, ponieważ w przypadku boczniaków może ona wynosić od sześciu do nawet 26 stopni.
Balot wystarczy położyć na podłodze - umieść go tuż przy ścianie, w okolicy okna lub drzwi balkonowych, aby docierało do niego świeże powietrze. Pod żadnym pozorem nie zdejmuj folii, w którą owinięta jest słoma, ponieważ pomaga ona w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgoci i właściwych warunków do rozwoju grzybów.
Regularnie zraszaj balot wodą. Aby nie pobrudzić i nie zmoczyć podłogi, słomianą kostkę postaw na nieprzemakalnej podstawie. Możesz przykładowo wypełnić ją odrobiną wody i w ten sposób zadbać o prawidłowy poziom wilgotności. Ważne, aby nie przesadzać z jej ilością, ponieważ jej nadmiar spowoduje gnicie.
Cały proces wymaga systematycznego podlewania przez kilka tygodni od momentu rozpoczęcia uprawy. Upewnij się, czy w balocie znajduje się kilka krzyżowych nacięć, które umożliwią grzybni wyrastanie na powierzchnię słomianej kostki. Kiedy możesz spodziewać się pierwszych, gotowych do ścięcia grzybów? Na pierwszy wysyp czeka się zwykle kilka tygodni. Najlepiej zbierać takie boczniaki, których kapelusze osiągnęły od pięciu do 15 cm średnicy.
Jakie właściwości ma boczniak?
Zastanawiasz się, jakie właściwości ma boczniak? Na początek warto podkreślić, że stanowi on źródło witaminy C i witamin z grupy B oraz żelaza, wapnia, fosforu, potasu i cynku. Ogromną zaletą tego grzyba jest obecność przeciwutleniaczy, które regulują poziom cholesterolu we krwi i pomagają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie. Z jakich jeszcze powodów powinieneś zastanowić się nad uprawą boczniaków w swoim domu? Wiedz, że jedząc te grzyby, zapewnisz swojemu organizmowi dostęp do substancji odżywczych, które wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają wiele innych zachodzących w nim procesów.
Boczniak - przeciwwskazania
Kto powinien zrezygnować ze spożywania grzyba, jakim jest boczniak? Przeciwwskazania do jego uwzględniania w kulinarnych przepisach dotyczą przede wszystkim uczuleń i alergii na pleśnie. Co więcej, jego nadmierne stosowanie wywołuje problemy gastryczne, takie jak wzdęcia czy biegunka. Jeżeli w przyrządzaniu boczniaków zastosujesz zbyt dużą ilość tłuszczu, po zjedzeniu takiej potrawy prawdopodobnie będziesz borykał się z niestrawnością i dyskomfortem w żołądku. Kto jeszcze nie powinien sięgać po boczniaki? Na przykład osoby przyjmujące leki przeciwpadaczkowe, ponieważ mogą one wchodzić w interakcje z substancjami zawartymi we wspomnianych grzybach.
Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu?
Jeśli nic nie stoi na przeszkodzie, abyś do swojej diety wprowadził grzyby, warto zastosować je w swoim menu. Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji.
Boczniaki w ziołach
Jedną z opcji są boczniaki smażone w ziołach. Stanowią one świetną alternatywę dla grzybów w panierce, które mogą być ciężkostrawne, ponieważ chłoną sporą ilość tłuszczu. Jak je wyczarować? W pierwszej kolejności pokrój je na kawałki, a następnie podsmaż z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić ich smak, możesz dodać do nich nieco sosu sojowego. Grzyby w tym wydaniu doskonale smakują solo, ale równie dobrze możesz zaserwować je jako dodatek do posiłku.
Makaron z boczniakami
Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na danie obiadowe z boczniakami, koniecznie podaj je z serem i makaronem. Obiad w tej wersji nie tylko znakomicie smakuje, ale również zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Zacznij od podsmażenia grzybów z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj do nich porcję ugotowanego makaronu. Dopraw całość solą oraz pieprzem i zaczekaj, aż zawartość patelni zmięknie. Gdy potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji, przełóż ją na talerz i posyp startym serem - najlepszym wyborem jest parmezan, ale jeśli nie masz go pod ręką, możesz sięgnąć po zwykły żółty ser.
Flaczki z boczniaków
Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu, jeśli nie makaron? Na przykład aromatyczne flaczki. Co prawda jest to danie szczególnie popularne wśród wegetarian, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadały się nim również osoby jedzące mięso, zwłaszcza że naprawdę zachwyca ono swoim smakiem. Jak je przygotować? W pierwszym kroku podsmaż grzyby z czosnkiem, cebulą i drobno poszatkowaną marchewką. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Aby podkreślić ich smak, dorzuć do nich majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. Pod koniec obróbki termicznej dodaj koncentrat pomidorowy.
Boczniaki z ryżem
Chciałbyś wprowadzić do swojej potrawy azjatycki akcent? Zatem postaw na boczniaki z ryżem. Umieść na jakiś czas kawałki boczniaków i bakłażana w marynacie na bazie mleka kokosowego, sosu sojowego, octu, oliwy z oliwek oraz czosnku i imbiru. Następnie rozłóż je na blaszce do pieczenia i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podsmaż na patelni cebulę z czosnkiem, marchewką oraz cukinią i po chwilowej obróbce termicznej dorzuć do nich upieczone boczniaki i bakłażana. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z ryżem. Jeśli jesteś fanem pikantnych dań, koniecznie dodaj do niej nieco chili.
Co można zrobić z boczniakami wyhodowanymi w domu? Więcej pysznych i przetestowanych przez użytkowników przepisów znajdziesz poniżej:
2. Marynowane boczniaki
Zobacz przepisMarynowane boczniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Boczniaki w tempurze
Zobacz przepisBoczniaki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z boczniakami
Zobacz przepisSałatka z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka z boczniakami
Zobacz przepisSałatka z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Tagliatelle z boczniakami
Zobacz przepisTagliatelle z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Tarta z boczniakami
Zobacz przepisTarta z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Filet z karpia z boczniakami
Zobacz przepisFilet z karpia z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
Zobacz przepisZapiekanka ziemniaczana z boczniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »