Najlepsze przepisy na ogórki

Najciekawsze ciasta z makiem

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy.

Fot. 123RF/Picsel

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości i zębów. Jego 2 łyżki to aż 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Mak jest również bogaty w żelazo, odpowiedzialne za magazynowanie i rozprowadzanie tlenu po organizmie, oraz magnez, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy. Te małe niebieskie kuleczki są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Do jedzenia maku powinien przekonać również fakt, iż zawiera on mnóstwo witamin: A, C, D, E i B3, a także błonnik. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci i co ważne podnosi odporność organizmu.

Wszystko z umiarem

Jak wszystko w naszej diecie, także i mak, mimo jego znakomitych wartości odżywczych, powinniśmy jeść z umiarem. Spożywany w nadmiernych ilościach może wywołać alergie. Poza tym jest ciężkostrawny i dość kaloryczny (ma 525 kcal w 100 g). Maku nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej drugiego roku życia, nie powinny jeść go w nadmiarze także kobiety w ciąży. Na mak powinny uważać również osoby, które przyjmują leki - może on wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.

Mak na świątecznym stole

Jak już zostało wspomniane, dania i desery podawane na wigilijnym stole, są różne w zależności od regionu lub gustu danej rodziny. W zawiązku z tym wypieki z dodatkiem maku mogą przybierać formę zwykłego ciasta z makiem w środku i ciastem kruchym na zewnątrz lub strucli z makiem zawijanej np. w ciasto drożdżowe lub francuskie. Poznajcie kilka przepisów na ciasta z makiem, być może któryś zagości na waszym świątecznym stole.

 

1. Odrywane bułeczki drożdżowe z makiem

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Ciasto cytrynowe z makiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Strudel z białym makiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Sernik z makiem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Drożdżowa gwiazda z makiem

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Fot. Jagoda114 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Makowiec bez pieczenia

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Makowiec z pianką

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Rubaszny makowiec

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

10. Tradycyjny makowiec

Fot. Ugotujmyto-pl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

11. Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 34

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 25

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 63

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26