Najciekawsze ciasta z makiem

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy.

Fot. 123RF/Picsel

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości i zębów. Jego 2 łyżki to aż 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Mak jest również bogaty w żelazo, odpowiedzialne za magazynowanie i rozprowadzanie tlenu po organizmie, oraz magnez, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy. Te małe niebieskie kuleczki są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Do jedzenia maku powinien przekonać również fakt, iż zawiera on mnóstwo witamin: A, C, D, E i B3, a także błonnik. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci i co ważne podnosi odporność organizmu.

Wszystko z umiarem

Jak wszystko w naszej diecie, także i mak, mimo jego znakomitych wartości odżywczych, powinniśmy jeść z umiarem. Spożywany w nadmiernych ilościach może wywołać alergie. Poza tym jest ciężkostrawny i dość kaloryczny (ma 525 kcal w 100 g). Maku nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej drugiego roku życia, nie powinny jeść go w nadmiarze także kobiety w ciąży. Na mak powinny uważać również osoby, które przyjmują leki - może on wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.

Mak na świątecznym stole

Jak już zostało wspomniane, dania i desery podawane na wigilijnym stole, są różne w zależności od regionu lub gustu danej rodziny. W zawiązku z tym wypieki z dodatkiem maku mogą przybierać formę zwykłego ciasta z makiem w środku i ciastem kruchym na zewnątrz lub strucli z makiem zawijanej np. w ciasto drożdżowe lub francuskie. Poznajcie kilka przepisów na ciasta z makiem, być może któryś zagości na waszym świątecznym stole.

 

1. Odrywane bułeczki drożdżowe z makiem

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Ciasto cytrynowe z makiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Strudel z białym makiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Sernik z makiem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Drożdżowa gwiazda z makiem

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Fot. Jagoda114 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Makowiec bez pieczenia

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Makowiec z pianką

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Rubaszny makowiec

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

10. Tradycyjny makowiec

Fot. Ugotujmyto-pl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

11. Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Przekąski Węgierski langosz

Odwiedzając Węgry, należy obowiązkowo spróbować legendarną przekąskę jaką jes...

Odsłon: 737

60 min
4
60 min
4
60 min
7
Desery Ciasto w 5 minut

Oto najlepszy dowód na to, że smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i...

Odsłon: 73326

15 min
132

Polecane artykuły

Informacje Powinno być w diecie osób po 60. roku życia. Jest mięciutkie i pełne białka

Miękkie, delikatne w smaku i wysokobiałkowe. Tofu to produkt, po który powinny sięgać osoby po 60. roku życia. Nie tylko pomoże poprawić koncentrac...

2
Informacje Czego nie dodawać do owsianki? Lista produktów, które obniżają właściwości zdrowotne owsianki

Prawidłowo przyrządzona owsianka pomoże nam nie tylko czuć sytość przez dłuższy czas, ale wręcz schudnąć. Choć to łatwa do przygotowania przekąska,...

4
Informacje Mało kto pamięta przepis na tę zupę. Zupa karpielowa wraca na polski stół

W Twoim obiadowym menu królują zupy, jednak rodzina zaczyna narzekać na klasyczne smaki, takie jak pomidorowa, ogórkowa, czy jarzynowa? Zaserwuj im...

2