Spis treści:
- Czy papryka wzmacnia odporność?
- Która papryka jest najzdrowsza?
- Czy warto jeść ostre papryczki?
- Najlepsze jesienne przepisy z papryką
Papryka występuje w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Może być słodka i łagodna lub piekielnie ostra. Co warto wiedzieć o tym warzywie i jak je wykorzystać w kuchni?
Spis treści: Imbirowe szoty działają cuda. Zastrzyk energii i odporności
Skarbnica witaminy C
Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około ośmiu tygodni), później gwałtownie spada. Warto zapamiętać przed sezonem przeziębieniowym!
Która papryka jest najzdrowsza?
Czerwona papryka zawiera barwnik o nazwie likopen. Jest on jednym z najsilniejszych antyoksydantów, które „wymiatają" wolne rodniki. Ilość karotenu - innego barwnika (obecnego też w marchewce) - w czerwonej papryce jest dziewięciokrotnie większa niż w zielonej. A poziom witaminy C jest dwukrotnie wyższy. Jeśli więc zastanawiacie się, którą paprykę wybrać, pamiętajcie, że czerwona ma zdecydowanie najwięcej składników odżywczych.
Im ostrzejsze, tym lepsze
W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Nottingham wykazano, że kapsaicyna - substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, takich jak jalapeño, piri-piri, tabasco czy cayenne, pobudza komórki nowotworów do „samobójstwa" (w medycynie proces ten nazywany jest „apoptozą").
Dodatkowo naukowcom udało się dowieść, że kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.
Jedak w przypadku pikantnych potraw warto pamiętać o zachowaniu umiaru. Kapsaicyna w zbyt dużych dawkach jest toksyczna, a nawet może doprowadzić do śmierci, dlatego nie można jej kupić jako ostrej przyprawy w sklepie i nie należy jej nadużywać. Jest niewskazana dla osób uskarżających się na choroby układu pokarmowego.
Jak najlepiej wykorzystać sezon na paprykę?
Jeśli nie masz pomysłu na to, w jaki sposób możesz wykorzystać paprykę, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często dodają to warzywo do swoich dań. Takie potrawy świetnie rozgrzeją lub wzmocnią odporność podczas chłodnych dni. Oto niektóre z propozycji:
2. Szakszuka z papryką i cebulą
Zobacz przepisSzakszuka z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Paprykowe placuszki z kurczaka
Zobacz przepisPlacuszki z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Krem paprykowo - pomidorowy
Zobacz przepisKrem paprykowo - pomidorowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Papryka faszerowana
Zobacz przepisPapryka faszerowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Papryka po chorwacku
Zobacz przepisPapryka po chorwacku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Papryka po cygańsku
Zobacz przepisPapryka po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem
Zobacz przepisRolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Prosty gulasz paprykowy
Zobacz przepisProsty gulasz paprykowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »