Mazurek wielkanocny na 15 sposobów

Jedna z najpiękniejszych, jadalnych ozdób świątecznego stołu. Zachwyca smakiem i wyglądem, a jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby nam się wydawać. Poznajcie przepisy naszych użytkowników i dowiedzcie się, jak tym słodkim akcentem umilić tegoroczne świętowanie swoim najbliższym.

Fot. 123RF/Picsel

Mazurek jest uważany za symbol Wielkanocy, który żegna okres Wielkiego Postu i rozpoczyna czas radowania się ze zmartwychwstania Pana Jezusa. W dawnych czasach stanowił nagrodę dla osób, które przez 40 dni żyły we wstrzemięźliwości, powstrzymując się od zabaw, spożywania pokarmów mięsnych i alkoholu.

Jakie ciasta możemy zakwalifikować do miana mazurka wielkanocnego?

Tradycyjne wypieki noszące tę nazwę zwykle nie przekraczają wysokości czterech centymetrów. Podstawę najczęściej stanowi kruche ciasto. Spód przykrywany jest różnego rodzaju słodkimi kremami, konfiturami bądź czekoladą. Dawniej do zrobienia mazurka wykorzystywano masę makową lub migdałową, do której dodawano kawałki orzechów oraz suszonych owoców. Obecnie rodzaj słodkiego wypełnienia ciasta zależy wyłącznie od inwencji gospodyni. Na wierzchu obowiązkowo musi się znaleźć dekoracja z motywem wielkanocnym. Wzór, jaki zagości na mazurku, zależy wyłącznie od umiejętności i pomysłowości osoby przygotowującej ten wypiek.

Reklama

Skąd pochodzi i jaka jest jego historia?

Mimo iż mazurek ten nosi tradycyjną polską nazwę, przywędrował do nas z innego kraju. Jego historia sięga XVII wieku. Pierwsze tego typu ciasta przygotowywano na terenach dzisiejszej Turcji. Dlaczego przyjęły one nazwę mazurka? Historia głosi, że przysmak ten najlepiej przyjął się na terenie Mazur. Według starego przysłowia: „Mazur woli zabrać człowieka, aniżeli złamać post".

Od czego zacząć przygotowywanie mazurka?

Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniego przepisu. Jeśli planujecie upiec go po raz pierwszy lub macie ochotę wypróbować nową recepturę na ten słodki deser - skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.

 

1. Mazurek różano-kajmakowy

Fot. maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Mazurek z czekoladą

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Mazurek migdałowy z konfiturą morelową

Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wegański mazurek orzechowo-czekoladowy

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Mazurek serowy z mango

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Mazurek czekoladowy z wiśniami

Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mazurek kokosowo-wiśniowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Mazurek z czerwoną pomarańczą

Fot. helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Mazurek z makiem i bakaliami

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Mazurek z kremem z awokado, malinami i bezami

Fot. helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

14. Mazurek z dżemem z porzeczki i bezą na winie

Fot. rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

15. Mazurek marcepanowy

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2