Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duet z mlecznym kremem"
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 93
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 186
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 93
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 186
Składniki
żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli dolewaj po 4 łyżki wody i oleju. Następnie wsyp 13 dag mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Na koniec dodaj pianę ubitą z 2 białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do podłużnej blaszki. Piecz 45 min w temp. 170° C do tzw. suchego patyczka. Z pozostałych składników przygotuj ciemne ciasto. Upiecz tak samo jak jasne. Gdy obydwa ciasta wystygną, każde przekrój wzdłuż na pół.
Mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Odstaw, by wystygło. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Powoli wlewaj ostudzone mleko, wciąż ucierając.
Na koniec wsyp przesiane mleko w proszku i nadal ucieraj – aż do otrzymania gładkiego kremu. Krem podziel na 4 części.
Obydwa ciemne placki i jeden jasny posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim (na przemian ciemne i jasne ciasto). Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki. Wyjmij około 2 godz. przed podaniem..
<strong> (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 450 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie