Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1190
Składniki
Do miseczki wsyp mą kę, kaszkę, cukier i proszek. Dodaj skórkę z cytryny i sól, przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do drugiej miseczki. Roztrzep je widelcem z maślanką i olejem. Porcjami dosyp sypkie , wymieszaj ciasto trzepaczką.
Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta. Gofrownicę w kształcie połączonych serduszek mocno rozgrzej. Cienko posmaruj ją masłem. Wylewaj porcje ciasta. Zamknij gofrownicę i piecz gofry na złoty kolor (w sumie ok. 30 minut).
Gotowe gofry włóż do żaroodpornego naczynia i trzymaj w rozgrzanym piekarniku, aż będą gotowe wszystkie placki. Przełóż je konfiturą lub dżemem malinowym i udekoruj rozetkami bitej śmietany.Źródło: Naj