Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2276
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4362
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 267
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2276
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4362
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 267
Składniki
Do miseczki wsyp mą kę, kaszkę, cukier i proszek. Dodaj skórkę z cytryny i sól, przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do drugiej miseczki. Roztrzep je widelcem z maślanką i olejem. Porcjami dosyp sypkie , wymieszaj ciasto trzepaczką.
Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta. Gofrownicę w kształcie połączonych serduszek mocno rozgrzej. Cienko posmaruj ją masłem. Wylewaj porcje ciasta. Zamknij gofrownicę i piecz gofry na złoty kolor (w sumie ok. 30 minut).
Gotowe gofry włóż do żaroodpornego naczynia i trzymaj w rozgrzanym piekarniku, aż będą gotowe wszystkie placki. Przełóż je konfiturą lub dżemem malinowym i udekoruj rozetkami bitej śmietany.Źródło: Naj