Do góry

Desery Przepis na:

Gofry z malinami

Gofry z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Gofry z malinami"

Składniki

  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. drobnej kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 1 szkl. konfitury albo dżemu malinowego ltrochę masła do gofrownicy
  • bita śmietana do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gofry z malinami

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsyp mą kę, kaszkę, cukier i proszek. Dodaj skórkę z cytryny i sól, przemieszaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do drugiej miseczki. Roztrzep je widelcem z maślanką i olejem. Porcjami dosyp sypkie , wymieszaj ciasto trzepaczką.

  2. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek domieszaj do ciasta. Gofrownicę w kształcie połączonych serduszek mocno rozgrzej. Cienko posmaruj ją masłem. Wylewaj porcje ciasta. Zamknij gofrownicę i piecz gofry na złoty kolor (w sumie ok. 30 minut).

  3. Gotowe gofry włóż do żaroodpornego naczynia i trzymaj w rozgrzanym piekarniku, aż będą gotowe wszystkie placki. Przełóż je konfiturą lub dżemem malinowym i udekoruj rozetkami bitej śmietany.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń