Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 648
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 648
Składniki
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję 2,90 zł.
Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, zamieszaj i gotuj, aż się rozpuści. Wsyp 3-4 łyżeczki estragonu, odczekaj, żeby się zaparzył. Spróbuj, czy smak ci odpowiada, i ewentualnie dosyp jeszcze tyle estragonu, na ile masz ochotę.
Gruszki umyj, osusz, obierz i ostrym nożykiem wydrąż gniazda nasienne. Włóż do syropu, gotuj około 20 minut (zależnie od wielkości). Kiedy będą miękkie, wyjmij je ostroż- nie, żeby nie połamać ogonków. Odłóż do wystudzenia.
W garnku na małym ogniu roztop cukier, ostrożnie wlej śmietankę i mieszaj do rozpuszczenia. Wsyp około 1/3 łyżeczki soli. Spróbuj i jeśli trzeba, dodaj soli. Płyn powinien być słony. Gotuj, mieszając, do lekkiego zgęstnienia.
Do garnka z sosem karmelowo-śmietankowym włóż dwie czubate łyżki masy makowej. Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Ustaw gruszki na talerzykach, polej sosem. Resztę sosu podaj do stołu w oddzielnym naczyniu.Źródło: Chwila dla Ciebie