Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jeżyki z mięsa mielonego"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3899
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415040
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2441
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3899
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415040
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2441
Składniki
Cebulki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Połącz z mielonym mięsem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób łyżką, a następnie dodaj tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa.
Z przygotowanej masy formuj kulki, a następnie nadaj im kształt przypominający małe jeże. Z jednej strony uformuj spiczaste noski. Ułóż jeżyki na pokrytej pergaminem blasze.
Zrób jeżykom igły. We?wgłębienia na?plecach powkładaj orzeszki pinii lub słupki wycięte z?migdałów. Z?czerwonego pieprzu zrób noski, z?goździków oczy. Blachę wstaw do?piekarnika. Piecz 15-20 minut w?temp. 180 st.
Na talerzach rozłóż po kilka umytych liści sałaty. Poukładaj na nich upieczone kotleciki oraz pomidorki koktajlowe. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, najlepiej z frytkami i dipem.Źródło: Świat kobiety