Do góry

Desery Przepis na:

Jeżyki z mięsa mielonego

Jeżyki z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Jeżyki z mięsa mielonego"

Składniki

  • 2 małe cebulki
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag mielonego mięsa (np. drobiowego)
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • ziarenka czerwonego pieprzu i goździki
  • liście sałaty
  • 10 pomidorków koktajlowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jeżyki z mięsa mielonego

Przygotowanie

  1. Cebulki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Połącz z mielonym mięsem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób łyżką, a następnie dodaj tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa.

  2. Z przygotowanej masy formuj kulki, a następnie nadaj im kształt przypominający małe jeże. Z jednej strony uformuj spiczaste noski. Ułóż jeżyki na pokrytej pergaminem blasze.

  3. Zrób jeżykom igły. We?wgłębienia na?plecach powkładaj orzeszki pinii lub słupki wycięte z?migdałów. Z?czerwonego pieprzu zrób noski, z?goździków oczy. Blachę wstaw do?piekarnika. Piecz 15-20 minut w?temp. 180 st.

  4. Na talerzach rozłóż po kilka umytych liści sałaty. Poukładaj na nich upieczone kotleciki oraz pomidorki koktajlowe. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, najlepiej z frytkami i dipem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń