Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna panna cotta"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22770
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 743
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22770
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 743
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wydrążamy ziarenka. Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii oraz laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i wyławiamy laskę wanilii. Dodajemy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając. Dopiero, gdy płyn lekko zacznie się ścinać, wlewamy go do miseczek. Wstawiamy je na minimum 3 godz. do lodówki, by deser stężał.
Przygotowujemy mus. Rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem. wstawiamy mus do lodówki, by się ochłodził. By wyjąć panna cottę z miseczek, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie. Następnie odwracamy do góry nogami i zsuwamy deser na talerz.
Klasyczna panna cotta podawana jest z musem truskawkowym oraz świeżymi truskawkami, ale wybornie smakuje także z innymi owocami. Można ją także serwować z konfiturami albo frużeliną
<strong>Podpowiadamy:</strong>
Laskę wanilii można zastąpić cukrem wanilinowym. Wówczas do mleka i śmietanki dodajemy łyżkę cukru wanilinowego i 2 (a nie 3) łyżki cukru pudru.
Błędem jest nalewanie jeszcze ciepłego płynu do miseczek lub filiżanek i wstawianie ich od razu do lodówki. Wówczas bowiem deser może się rozwarstwiać, a ziarenka wanilii zbierać się na dnie.
Możesz też zrobić panna cottę o smaku czekoladowym. Wówczas w gotującej się śmietance rozpuść 100 g pokruszonej białej czekolady.
(bez czasu tężenia) 15 minut. Porcja: 320 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie