Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna panna cotta"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wydrążamy ziarenka. Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii oraz laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.
Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i wyławiamy laskę wanilii. Dodajemy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając. Dopiero, gdy płyn lekko zacznie się ścinać, wlewamy go do miseczek. Wstawiamy je na minimum 3 godz. do lodówki, by deser stężał.
Przygotowujemy mus. Rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem. wstawiamy mus do lodówki, by się ochłodził. By wyjąć panna cottę z miseczek, zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie. Następnie odwracamy do góry nogami i zsuwamy deser na talerz.
Klasyczna panna cotta podawana jest z musem truskawkowym oraz świeżymi truskawkami, ale wybornie smakuje także z innymi owocami. Można ją także serwować z konfiturami albo frużeliną
<strong>Podpowiadamy:</strong>
Laskę wanilii można zastąpić cukrem wanilinowym. Wówczas do mleka i śmietanki dodajemy łyżkę cukru wanilinowego i 2 (a nie 3) łyżki cukru pudru.
Błędem jest nalewanie jeszcze ciepłego płynu do miseczek lub filiżanek i wstawianie ich od razu do lodówki. Wówczas bowiem deser może się rozwarstwiać, a ziarenka wanilii zbierać się na dnie.
Możesz też zrobić panna cottę o smaku czekoladowym. Wówczas w gotującej się śmietance rozpuść 100 g pokruszonej białej czekolady.
(bez czasu tężenia) 15 minut. Porcja: 320 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie