Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kulki ptysiowe"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 246
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 246
Składniki
Do garnka wlej mleko i śmietankę, zagotuj. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na białą, puszystą masę. Wlej połowę mleka oraz śmietanki, miksuj aż do połączenia składników. Następnie dodaj pozostałe mleko oraz śmietankę, ponownie zmiksuj. Masę przelej do garnka, zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj obie mąki. Cały czas mieszając, gotuj 2-3 min aż krem zgęstnieje. Wystudź.
Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp mąkę, cały czas mieszając łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu, nie przerywając mieszania. Podgrzewaj tak długo aż masa stanie się szklista. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku miksując aż ciasta dokładnie się połączą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe porcje ciasta (o średnicy około 5 cm), zachowując odstępy (ciasto w czasie pieczenia urośnie). Piecz 20-30 minut w temperaturze 200° C. Wystudź.
Kulki nadziej przygotowanym kremem i oprósz cukrem pudrem.
80 minut Sztuka: 120 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie