Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mała bezowa Pavlova"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14335
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1669
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16402
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6595
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14335
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1669
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16402
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6595
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy w dużym rondlu na parze. Dolewamy śmietankę i mieszamy nad parą, by połączyć . Zostawiamy na noc w lodówce, a następnego dnia miksujemy na masę.
Zimne białka ubijamy, wsypując po łyżce cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy 12 cm i szpatułką delikatnie rozkładamy na nich połowę ubitej piany. Z drugiej połowy, za pomocą szprycy, wyciskamy wokół okręgów średniej wielkości beziki.
Wkładamy do nagrzanego do 150oC piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100oC i dosuszamy bezy jeszcze przez 90 minut.
Na spody bezowe wyciskamy ze szprycy masę czekoladową, dekorujemy dowolnymi owocami sezonowymi.
<strong>Czas przygotowania 150 minut. Cena jednej sztuki około 5 zł</strong>Źródło: Rewia