Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mała bezowa Pavlova"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11267
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9813
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11267
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1127
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9813
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy w dużym rondlu na parze. Dolewamy śmietankę i mieszamy nad parą, by połączyć . Zostawiamy na noc w lodówce, a następnego dnia miksujemy na masę.
Zimne białka ubijamy, wsypując po łyżce cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy 12 cm i szpatułką delikatnie rozkładamy na nich połowę ubitej piany. Z drugiej połowy, za pomocą szprycy, wyciskamy wokół okręgów średniej wielkości beziki.
Wkładamy do nagrzanego do 150oC piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100oC i dosuszamy bezy jeszcze przez 90 minut.
Na spody bezowe wyciskamy ze szprycy masę czekoladową, dekorujemy dowolnymi owocami sezonowymi.
<strong>Czas przygotowania 150 minut. Cena jednej sztuki około 5 zł</strong>Źródło: Rewia