Do góry

Desery Przepis na:

Mała bezowa Pavlova

Mała bezowa Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Mała bezowa Pavlova"

Składniki

  • 6 białek mocno schłodzonych
  • 350 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • dowolne owoce do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mała bezowa Pavlova

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w dużym rondlu na parze. Dolewamy śmietankę i mieszamy nad parą, by połączyć . Zostawiamy na noc w lodówce, a następnego dnia miksujemy na masę.

  2. Zimne białka ubijamy, wsypując po łyżce cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.

  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy 12 cm i szpatułką delikatnie rozkładamy na nich połowę ubitej piany. Z drugiej połowy, za pomocą szprycy, wyciskamy wokół okręgów średniej wielkości beziki.

  4. Wkładamy do nagrzanego do 150oC piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100oC i dosuszamy bezy jeszcze przez 90 minut.

  5. Na spody bezowe wyciskamy ze szprycy masę czekoladową, dekorujemy dowolnymi owocami sezonowymi.

  6. Czas przygotowania 150 minut. Cena jednej sztuki około 5 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń