Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 848
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 848
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3155
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem.
Dodać 2 jajka, 2 żółtka, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżkę alkoholu i 2 łyżki śmietany i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być takie, jak na makaron. Im dłużej będziemy wyrabiać, tym więcej pęcherzyków powietrza utworzy się podczas smażenia.
Ciasto podzielić na kilka części, wałkować na cienkie placki i wykrawać krążki o różnych średnicach (np. szklanka, literatka i kieliszek).
Krążki naciąć w kilku miejscach na obwodzie. Dwa większe posmarować w środku białkiem i nałożyć na siebie. Ostatni najmniejszy krążek docisnąć w środku palcem, aby wszystkie części dobrze się zlepiły.
W garnku rozgrzać olej i delikatnie wkładać róże płatkami do dołu, a następnie odwrócić i smażyć na złoty kolor drugą stronę.
Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik lub serwetkę. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanil. i udekorować konfiturą, marmoladą lub dżemem.