Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231618
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4893
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36049
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1325
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231618
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4893
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36049
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1325
        
        
                Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem.
Dodać 2 jajka, 2 żółtka, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżkę alkoholu i 2 łyżki śmietany i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być takie, jak na makaron. Im dłużej będziemy wyrabiać, tym więcej pęcherzyków powietrza utworzy się podczas smażenia.
Ciasto podzielić na kilka części, wałkować na cienkie placki i wykrawać krążki o różnych średnicach (np. szklanka, literatka i kieliszek).
Krążki naciąć w kilku miejscach na obwodzie. Dwa większe posmarować w środku białkiem i nałożyć na siebie. Ostatni najmniejszy krążek docisnąć w środku palcem, aby wszystkie części dobrze się zlepiły.
W garnku rozgrzać olej i delikatnie wkładać róże płatkami do dołu, a następnie odwrócić i smażyć na złoty kolor drugą stronę.
Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik lub serwetkę. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanil. i udekorować konfiturą, marmoladą lub dżemem.